Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sjømat til fredagstacoen?

Den norske statsministeren vil få mexicanerne til å bruke norsk sjømat i tacoen.

Statsminister Erna Solberg er på besøk i Mexico. Fredag kom hun til Mexico by. Der hjalp hun en stjernekokk med middagsretten taco. Solberg håper mexicanerne vil begynne å bruke norsk fisk i retten.

– Havet her er varmt. Vi har ikke fiskearter som torsk eller laks. Men norsk sjømat har god kvalitet. Jeg tror mexicanere vil spise mer av det, sier kokk Enrique Olvera til nyhetsbyrået NTB.

Taco er like mexicansk som brunost er norsk. I den mexicanske nasjonalretten brukes ofte bønner eller kjøtt. Men den smaker også veldig godt med fisk.

Kokk Olvera driver restauranten Pujol i Mexico by. Han var leid inn til den norske ambassaden torsdag. Oppdraget var å vise nye måter å bruke norsk fisk på. I typiske retter fra Mexico.

Han fikk hjelp av Solberg til å fikse en fiske-taco.

– Mexicanere må bli mer vant til å bruke laks og torsk utenom jul. Men torsk brukes allerede i gatemat som serveres her i Mexico. Da spesielt i sandwicher, forteller Olvera. På restauranten hans bruker de allerede norsk sjømat.

I fjor ble det sendt 2,6 millioner tonn sjømat ut av Norge. De selges til markeder over hele verden. I Mexico bor det omtrent 100 millioner mennesker. Der mener Norge at de kan selge mer fisk.

Norges sjømatråd håper kokken skal inspirere mexicanerne. Olveras restaurant er på 20 plass på lista over beste restauranter over hele verden.