Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skal ha startet ny terror-gruppe

Mulla Krekar anklages for å ha startet ny terrorgruppe. To kurdere er siktet i Sveits.

Politiet i Sveits mener det er laget en ny terror-gruppe. Den skal samarbeide med terror-nettverket al-Qaida. To kurdiske brødre er pågrepet. Politiet mener at den eldste broren har laget gruppa sammen med mulla Krekar. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Gruppa skal ha medlemmer i en rekke europeiske land. De skal jobbe for muslimsk styre i hele verden ved hjelp av «voldelige kriminelle handlinger», skriver politiet.

Den eldste av brødrene anklages for å ha laget og finansiert flere internettsider. Der skal det ha blitt gitt beskjeder mellom mulla Krekar og væpnede grupper i Irak.

Nettsidene skal også ha blitt brukt til å legge ut tekst og bilder fra terrorangrep. De skal være ha blitt gjort av al-Qaida og Krekars gamle irakiske organisasjon Ansar al-Islam. Også opptak av Osama bin Laden og den nye al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri er lagt ut på sidene.

Folk som ville være med i gruppa, skal ha blitt vurdert. De måtte virkelig støtte de ekstreme islamistenes mål. Deretter har de som ble godkjent, fått være med på lukkede diskusjons-forum, skriver nyhetsbyrået AP.

Den yngste av de kurdiske brødrene anklages for å ha deltatt i diskusjonene på disse sidene.

De siktede bor i Sveits som flyktninger. Politiet skal ha etterforsket dem lenge. De kan få opptil fem års fengsel.

Mulla Krekar soner dommer på til sammen seks års fengsel i Norge. Han er dømt for å ha oppfordret til terror og drapstruet flere personer. Blant dem er lederen for partiet Høyre og tidligere kommunalminister Erna Solberg.

Allerede i 2009 snakket sveitsisk politi med Krekar og flere personer han kjente. Da etterforsket de om det ble samlet inn penger til terror. Det skrev avisa Aftenposten.

Mulla Krekar kom til Norge som flyktning fra Nord-Irak i 1991. Han er egentlig utvist fra Norge. Men han er ikke sendt ut fordi han risikerer dødsstraff i hjemlandet.