Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Skogbranner gjør Australia grått

Flere hundre skoler er stengt. Brannmenn jobber på spreng. Skogbranner sprer seg i Australia.

Røyken fra skogbrannene har gjort byen Sydney grå. Det er vanskelig å se den kjente operaen tydelig.

Mer enn 600 skoler holdes tirsdag stengt i delstaten New South Wales. Årsaken er de kraftige skogbrannene i landet. Elever må holde seg hjemme.

Tirsdag er det ventet opp mot 40 varmegrader. Vinden blåser kraftig. Brannvesenet frykter at flere branner kan starte igjen. Branner kan komme til å spre seg.

3.000 brannmenn jobber på spreng. De forsøker å slukke brannene. Det er omtrent 80 branner i New South Wales, skriver SBS. De aller fleste av dem er i nord i delstaten. 80 fly er også med i slukkingen.

Brannsjef Shane Fitzsimmons jobber i New South Wales. Han sier at de er så godt forberedt som de kan bli. Tirsdag kan bli blant de verste dagene med skogbranner i Australias historie, skriver SBS.

Det er tørt og det blåser. Det er vanskeligere å slukke branner under slike forhold.

Mandag ble det erklært sju dagers unntakstilstand i landet. Det skjer som følge av skogbrannene. I tillegg er det varslet «katastrofal» brannfare i Sydney.

Det brenner også i delstaten Queensland. Ifølge lokalt brannvesen er det over 50 branner i delstaten.

Verken i New South Wales eller i Queensland er det meldt om regn de neste dagene. Det blir mindre vind. Men fortsatt vil det være svært varmt.

De fleste skogbrannene er utenfor de største byene. Men mange i byene kan se brannene. Tirsdag ettermiddag var Sydney dekket av et teppe av røyk. Onsdag vil røyken fra brannene kunne ses i New Zealand.

Røyken fra skogbrannene har gitt dårligere luft. Folk med hjerte og og lunge-sykdommer er blitt bedt om å holde seg inne.

Tre personer er døde som følge av skogbrannene. I tillegg har 150 boliger brent opp.