Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

«Slakteren fra Bosnia» får sin dom 

Ratko Mladic var ansvarlig for massakren i Srebrenica i Bosnia. I dag får han dommen sin.

Ratko Mladic er tidligere sjef for de bosnisk-serbiske styrkene. Han ledet blant annet soldatene i Bosnia-krigen fra 1992 til 1995. Krigen startet på grunn av at det tidligere Jugoslavia ble oppløst. Det var en blodig og komplisert krig.

Mladic er spesielt kjent for Srebrenica-massakren Bosnia-Hercegovina i 1995.

– Kunngjøringen av dommen i denne saken skjer onsdag 22. november klokken 10. Det melder Den internasjonale krigsforbryter-domstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag (ICTY).

Mladic må dømmes til livstid for krigsforbrytelser i det tidligere Jugoslavia. Det mener påtalemyndighetene.

74-åringen ble kalt «slakteren fra Bosnia». 8.000 muslimske gutter og menn ble massakrert av serbiske soldater i byen Srebrenica. Det skjedde mellom 11. og 19. juli 1995. Dette er den verste krigsforbrytelsen i Europa etter andre verdenskrig.

Etter disse handlingene ble han ettersøkt av forsvars-samarbeidet NATO.

Mladic ble filmet da han forberedte massakren på 8.000 muslimer. Srebrenica-massakren var et folkemord. Det mener både ICTY og Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag.

Mladic var militær-leder da Slobodan Milosevics var president i Jugoslavia. Milosevic sendte Mladic til Kroatia i 1991. Der skulle Mladic stoppe grupper som ville ha selvstendighet. Han ledet den jugoslaviske hærens bombeangrep mot havnebyen Dubrovnik.

Senere ble han sendt til Sarajevo. Mladic ledet hæren da de skjøt mot vanlige folk i den bosniske hovedstaden. Sarajevo var beleiret i 44 måneder. Minst 10.000 av byens innbyggere ble drept.

Senere ledet Mladic kampen for et serbisk Bosnia. Den bosnisk-serbiske presidenten Radovan Karadzic ba han om det. Mladic og Karadzic ble symbolet på den serbiske kampen for etnisk rensing av kroater og bosniske muslimer. Mladic ble beskrevet som en hensynsløs leder. Han var motivert av serbisk nasjonalisme.

– Han var stort sett allmektig på den militære siden. I Bosnia var det i prinsippet ingen som gjorde noe uten at Mladic hadde godkjent det, sier Bo Pellnäs. Han kommenterer internasjonal politikk. Han var også svensk utsending for verdensorganisasjonen FN til Balkan på begynnelsen av 1990-tallet.

Pellnäs møtte Mladic flere ganger for å forhandle. Han husker at hærlederen ble stadig vanskeligere.

– Folk som er i krig i flere år blir veldig psykisk påvirket. Jeg tror ikke at Mladic tok til seg grusomhetene. Men han levde under mye stress, sier Pellnäs.

Mladic var på rømmen i 16 år. I mai 2011 ble han pågrepet i den serbiske byen Lazarevo. Byen ligger 80 kilometer nord for hovedstaden Beograd. Der bodde han en gård. Han hadde skiftet navn. Han ble sendt til Haag i Nederland. Der ble han framstilt for krigsforbryterdomstolen.

– Dette er avskyelige anklager, sa Mladic. Han sa at han bare hadde forsvart sitt folk og sitt land.

Karadzic ble i 2016 dømt til 40 års fengsel for folkemordet i Srebrenica. Han ble også dømt for andre krigsforbrytelser i Bosnia. I dag (onsdag) får Mladic dommen sin.