Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slår alarm om operasjoner på mottak i USA

En sykepleier sier myndighetene må stoppe det som skjer i et fengsel i USA. Det blir også brukt som et mottak for migranter.

Fengselet heter Irwin County Detention Center. Det er både fanger og immigranter der. Fengselet blir drevet av en bedrift. Svært mange kvinner skal ha fått fjernet livmoren når de har bedt om hjelp fra en lege. Varsleren får støtte av en gruppe som jobber for menneskerettigheter. De kaller seg Project South.

– Da jeg møtte alle disse kvinnene som hadde blitt operert. Jeg trodde at det var en eksperimentell konsentrasjonsleir. Det var som om de gjorde forsøk med kroppene våre, sier en innsatt til gruppa.

De har sendt en klage til myndighetene og vil ha svar på hva som skjer i fengselet. De mener det er uvanlig mange av kvinnene som har fått fjernet livmoren. Mange av dem er migranter.

Project South sier også at fengselet har gjort en dårlig jobb med tiltak mot smitte med korona. Fengselet skal ha nektet å teste folk med symptomer. De skal også ha laget falske lege-journaler.

Mange har ikke fått vite hva som er årsaken til at de har fått fjernet livmoren. Det sier en varsler i fengselet. Det skal være sykepleier.

– Flere innsatte har sagt til meg at de gikk til legen. De fikk fjernet livmoren. Men de fikk ikke vite hvorfor, sier varsleren.

En av årsakene kan være språk. Varsleren sier mange av de om blir operert snakker spansk. Det blir brukt Google translate for å oversette informasjon til de som skal bli operert. Noen ganger blir andre i fengselet bedt om å oversette, står det i klagen.

Det kan være flere årsaker til å fjerne livmoren. Noen ganger kan det være medisinske årsaker til å fjerne den. Da er det ofte et problem med muskelknuter, blødninger og svulster.

Men ifølge sykepleieren er det nok vanligere å gjøre det i dette fengselet. Hun sier at en av legene ved sykehuset i fengselet er verre enn de fleste. Han skal fjerne livmoren på «nesten alle» kvinner som ber ham om hjelp, sier hun.

– Det kan umulig være så mange av dem som trenger å få den fjernet, sier hun.