Verden

Slekt og venner feirer nobel-vinnerne

Mandag får Denis Mukwege og Nadia Murad Nobels fredspris. Hundrevis av familie-medlemmer og venner lover å feire dem.

Nadia Murad er fra minoriteten yazidi i Irak. Denis Mukwege er fra Kongo. De to får Nobels fredspris mandag. De får prisen for sin kamp mot seksualisert vold. Volden blir brukt som våpen i krig og konflikter.

Rundt 50 personer fra Mukweges familie bor i Norge. Blant dem nevøen Mushaga Bakenga. Han spiller på fotballaget Tromsø IL. Han skal være i salen i Oslo Rådhus under seremonien mandag.

– Jeg skal være der og minne ham på hvor kult dette er, ler Bakenga.

Familien arrangerer også en privat gallamiddag for Mukwege. Der skal hele 1.000 gjester fra hele verden delta.

– Det blir et kongolesisk event hvor vi virkelig skal feire onkel og kulturen vår. Akkurat nå er det mye stress. Men det er viktig å huske å nyte det. Dette skjer jo bare en gang, sier Bakenga til nyhetsbyrået NTB.

Nadia Murad hører til minoriteten yazidi i Irak. Begge foreldrene hennes og seks av ni brødre døde. Det skjedde da terror-gruppa IS angrep dem i 2014.

Selv ble hun bortført sammen med de to søstrene sine. Hun ble tvunget til å gå over til islam. Hun ble utnyttet som sexslave. Så klarte hun å rømme en måned senere. Siden har hun reist verden rundt. Hun forteller om det som skjedde med yazidiene og henne selv. I januar kom en film om hennes historie.

Det bor rundt 360 yazidier i Norge. De gleder seg veldig på Murads vegne. De håper fredsprisen vil gjøre deres historie bedre kjent.

Mange vil hylle henne i fakkeltoget mandag ettermiddag. Det blir også to seminarer om yazidiene i forbindelse med fredsprisen.

– Yazidiene i Irak står helt alene. De må klare seg selv. Mange er drevet bort fra sine hjem. De lever under elendige forhold i flyktning-leirer. 3.500 jenter og kvinner holdes fortsatt fanget, forteller Revin Aswad. Hun er styreleder i Kulturhuset Yazidiene i Norge.

Selv kom hun til Norge i 1992. Det var etter at faren måtte flykte fra eder Saddam Husseins Irak. Mandag er hun og mannen på plass i Oslo rådhus.

– Vi føler oss glemt. Murad bidrar til å fortelle om folkemordet på yazidiene. Vårt håp er at fredsprisen skal åpne verdens øyne, sier hun til NTB.

14. desember samles yazidiene i Norge. De skal ha stor fest i Sandefjord i Vestfold. Det er for å hylle Murad. Hovedpersonen selv får dessverre ikke deltatt, forteller Aswad.

– Vi har leid lokale og musikere og skal ha god mat. Det kommer gjester både fra Sverige, Tyskland og Kurdistan, forteller hun.

Aswad har en klar oppfordring til norske myndigheter.

– Jeg ønsker at norske myndigheter skal hjelpe til med å bygge opp provinsen Sinjar igjen. Det kan de gjøre sammen med verdens-samfunnet. De bør hjelpe dem som bor i flyktning-leirer, beskytte yazidiene og hjelpe dem til å klare seg selv, sier hun.

Feiringen av fredsprisen starter allerede søndag. Da holder prisvinnerne en pressekonferanse ved Det norske nobelinstitutt.

Så blir det fest i borggården utenfor Oslo Rådhus. Arrangementet er gratis.

Mandag er den store dagen. Da mottar de to vinnerne prisen under en seremoni i Oslo rådhus.

Om ettermiddagen er det fakkeltog i Oslo sentrum. Da er det tradisjon at vinnerne hilser på folket fra balkongen på Grand Hotel. Til slutt er det tid for den høytidelige nobelbanketten med utvalgte gjester på Grand Hotel.

Fakta om Nadia Murad:

* Født i 1993 i landsbyen Kojo. Den ligger i Sinjar-provinsen nord i Irak. Her vokste hun opp. Murad drømte om å bli historielærer og makeup-artist.

* Tilhører folkegruppa yazidi. Muslimer mener de ikke har rett tro.

* Mistet begge foreldre og seks av sine ni brødre. Det skjedde da IS gjennomførte folkemord mot yazidiene. Det startet 3. august 2014.

* Bortført med sine to søstre av IS. Ble tvunget til å bli muslim. Ble brukt som sexslave til hun rømte en måned senere.

* Kom i 2015 som flyktning til Tyskland. Der har hun bodd siden.

* Har delt sin historie med verdens-organisasjonen FN og verden. Hun kjemper for rettferdighet for yazidiene.

* Ga ut boka «Den siste jenta: Historien om mitt fangenskap og min kamp mot Den islamske staten» i 2017.

Kilder: NTB, snl

Fakta om Denis Mukwege:

* Født 1. mars 1955 i Bukavu, øst i Kongo.

* Utdannet i Frankrike som gynekolog og kirurg.

* Mukwege er lege og direktør ved Panzi sykehus i Bukavu. Han behandler kvinner som er blitt voldtatt av soldater. Kvinnene har skader inni kroppen som følge av gruppe-voldtekt. Mukwege er en av verdens største eksperter på å helbrede slike skader.

* I flere år har 3.600 ofre for voldtekt kommet til sykehuset for å få hjelp. Rundt 1.200 av disse er så alvorlig skadd at de trenger operasjon.

* 25. oktober 2012 ble han angrepet. Hans livvakt ble drept.

* Mukwege reiste etter til Europa etter angrepet. Men allerede 14. januar var han tilbake i Bukavu.

* Han har fått flere internasjonale priser.

Kilder: Kirkens Nødhjelp, Wikipedia

Siste utgave

På forsiden nå