Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik feires fredsprisen

Han skal møte kongen, få medalje og spise en god middag. Slik hylles vinneren av fredsprisen.

Lørdag deles Nobels fredspris ut i Oslo. Den gis til presidenten i Colombia. Juan Manuel Santos har jobbet for fred i landet sitt. Det har vært kamper i Colombia over 50 år. Myndighetene har kjempet mot opprørere kalt FARC-geriljaen.

– Fred i Colombia har vært en drøm i mange, mange år. Nå har den blitt virkelighet, sa presidenten ifølge nyhetsbyrået NTB. Fredag kom han til Norge.

Lørdag og søndag feires han med medalje, mat og musikk.

Slik feires Santos:

Klokka 11: Redd Barnas fredsprisfest

Barn snakker med vinneren og holder show. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kommer for å se på. Vil du også se? Festen strømmes live på denne nettsiden. Dette er 20. gang at organisasjonen Redd Barna holder fest for vinneren. Det skjer på Nobels Fredssenter.

 

Lørdag klokka 12: Besøk på Slottet

Kong Harald møter alltid vinneren av fredsprisen. Dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltar også på møtet.

 

Lørdag klokka 13: Nobelpris-seremonien

Så er det klart for seremonien i Oslo rådhus. Da får Santos medalje og ros. Her deltar flere fra Nobel-komiteen, regjeringen og stortinget og kongehuset. Vinneren og andre holder tale. Seremonien vises direkte på kanalen NRK1.

.

Lørdag klokka 18.50

Fakkeltoget

Folk går med fakler for å vise støtte for saken. Toget arrangeres av PBI Norge. De jobber for menneske-rettigheter og fred i verden. Colombia-forum og Norges Fredsråd er også med på å lage fakkeltog. Det går fra Jernbanetorget opp til Grand Hotel i Karl Johans gate. Vinneren av fredsprisen bor alltid på Grand Hotel. Santos vinker til folk fra balkongen sin.

 

Lørdag klokka 19: Nobel-middagen

Vinneren feires med en fin middag med fem retter. Det skjer på Grand Hotel. Rundt 250 gjester deltar.

 

Søndag fra klokka 10: Møter og åpning

Santos møter først stortings-president Olemic Thommessen. Så skal han møte forsvars-komiteen, utenriks-minister Børge Brende og statsminister Erna Solberg.

Etterpå drar Santos til Nobels Fredssenter. Han åpner årets fredspris-utstilling.

 

Søndag klokka 19: Nobelkonserten

Til slutt æres vinneren med en stor konsert. Den er i Telenor Arena i Akershus. Verten for konserten er komikeren Conan O'Brien fra USA. Blant artistene er Halsey, Highasakite og Marcus & Martinus.

LES MER HER: Fredspris-vask

LES MER HER: – Som en gave fra himmelen