Verden

Slik forbereder de seg til brexit

Landene i EU forbereder seg på at Storbritannia skal ut. Samarbeidet om handel kan fortsette, selv uten en avtale.

Det er fortsatt tid igjen, men den er knapp. Storbritannia vil melde seg ut av Den europeiske union (EU). Men EU og Storbritannia er fortsatt ikke enige om noen avtale om utmeldingen. Dermed må både Storbritannia og land i EU gjøre seg klare for å fortsette uten.

29. mars 2019 er ikke Storbritannia lenger medlem av EU. Det får også konsekvenser for alle land som er med i EU.

– Vi er godt i gang. Alle er med i arbeidet. Vi er naturligvis nødt til å gjøre dette arbeidet, sier Anders Samuelsen. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Samuelsen er utenriksminister i Danmark.

Flere ministre i EU var tirsdag samlet i Luxembourg. De har møter om blant annet om Storbritannias utmelding, også kalt brexit. Da kom det fram at landene forbereder seg.

Onsdag er det toppmøte i EU. Temaet er naturligvis brexit. Alle stats- og regjeringssjefene i EU møtes for å snakke om forhandlingene. Det blir viktig å få fram hva som blir utfordringer uten en avtale og hva som skal til for å bli enig.

Donald Tusk er president i EU. Han sier det er mer sannsynlig enn noen gang at EU og Storbritannia ikke får til noen avtale.

Sveriges EU-minister sier at også de er i gang med forberedelsene.

– Vi må forberede oss på risikoen for at det ikke blir noe avtale, sier Anne Linde. Hun forklarer at de har tatt i bruk verktøy i Sverige så bedriftene kan håndtere dette, sier Ann Linde.

Også Tyskland og Frankrike sier at de jobber med løsninger. Disse kan bli virkelige om Storbritannia og EU ikke blir enige om forhandlingene.

Søndag møttes EU og Storbritannia til hastemøter. Hensikten var å løse floken. Det lyktes ikke. Dermed er det foreløpig pause i forhandlingene.

– Dette blir en kritisk uke både for Storbritannia og for våre europeiske samarbeidspartnere, sa utenriksminister Jeremy Hunt før et slikt møte.

Theresa May er statsminister i Storbritannia. Hun mener det fortsatt er mulig å bli enig.

– Jeg mener Storbritannia og EU ikke står langt fra hverandre, sa May.

Ifølge henne er det to viktige spørsmål som gjenstår. Begge er knyttet til diskusjonene om hvordan EU og Storbritannia skal finne en løsning før alt er klart. Det skal sikre at det ikke blir nødvendig med nye kontroller og hindringer langs grensa mellom Irland og Nord-Irland.

May sier at EU blir med på en mulig reserveløsning for hele Storbritannia. Slik vil det ikke bli noen skiller mellom Nord-Irland og resten av landet.

Men EU mener det ikke er nok tid til å få alle detaljer på plass før det er for sent.

– EU krever derfor en reserveløsning for reserveløsningen, sier May. Dette vil hun ikke være med på.

Norge er ikke medlem av EU, men har en egen handelsavtale. Den norske statsministeren Erna Solberg er lovet informasjon. Tysklands statsminister Angela Merkel vil holde henne oppdatert. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Norge er også opptatt av at EU tenker på hvordan de vil håndtere handelen framover.

Siste utgave

På forsiden nå