Verden

Slik opplever de menneskene på flukt

Christine Weima Lager og politiker Audun Lysbakken har begge reist for å møte flyktningene i Europa. Her kan du se bilder av flukten.

Christine Weima Lager fra organisasjonen Røde Kors Norge var med og tok imot flyktninger på Sicilia i Italia. Det har gått fem måneder siden Lager var der. Onsdag reiser hun til Serbia og Makedonia.

Flyktninger strømmer inn i Europa. De reiser over Middelhavet fra land som Libya og Tyrkia. Mange av dem kommer først til Italia eller Hellas. De flykter fra krig, regime og sult. 14. september skal sjefer i Den europeiske unions medlemsland møtes. De skal trolig diskutere hvordan flyktningene skal fordeles.

Slik beskriver Lager i Røde Kors møtet med flyktninger på Sicilia i april:

– Flyktningene møtte frivillige folk da de kom med båten. De fikk et klapp på skuldra. De frivillige ønsket dem velkommen til Europa i det de gikk ut av båten. Det var ca 80 personer i båten. Flyktningene var ydmyke. Noen kom uten sko på beina. De var lettet over at de var kommet fram i live. De hadde nådd Europa. De smilte litt til oss, forteller hun til Klar Tale.

Det var unge menn som kom med båten. Det var en rolig stemning blant dem. De visste at turen over Middelhavet var livsfarlig. Men de hadde klart det.

– Vi i Europa må gjøre enda mer for å hjelpe flyktningene. Og det må gjøres nå, sier Lager. Røde Kors er opptatt av å hjelpe flyktningene der de er. Og akkurat nå er det stedet for mange av dem Europa.

Flyktningene reiser til videre gjennom land som Ungarn, Bosnia, Serbia og Makedonia. Så reiser mange til Østerrike og til Tyskland. Men situasjonen har endret seg mye de siste fem månedene. Flere flyktninger vil til Europa. De blir nå møtt med piggtråd-gjerder, soldater, trusler om fengsel og tåregass. Hele familier kommer. Mange har små barn. Det var noe som gjorde inntrykk på Sosialistisk Venstrepartis leder Audun Lysbakken.

– Det var sterkt å se alle barna som var på flukt, sier han til Klar Tale. Han snakket blant annet med en mor. Hun ville ikke sette barna i båten over Middelhavet. Alternativet hennes var å bli igjen alene i Tyrkia. Det kom ikke til å gå.

Han forteller om ødelagte gummibåter og flytevester på stranda der båtene kom inn til øya Lesbos i Hellas. Lysbakken kom hjem søndag. Da hadde han vært i Hellas i fire dager. Han ville selv se hvordan flyktningene hadde det.

– Vi må snu debatten i Norge. Ikke begynne med at kommunene i Norge ikke klarer å bosette så mange. Vi må heller først se på hvilken krise som nå skjer i Europa. Alle må hjelpe til, også Norge. Men det kommer til å koste penger. Det må vi godta, sier Lysbakken.

LES MER HER: Stenger togstasjonen

LES MER HER: Ber kommunene ta imot enda flere

LES MER HER: Krangler om flyktningene

LES MER HER: Soldater skal stanse flyktninger

Siste utgave

På forsiden nå