Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik reagerer Iran etter drapet

USA drepte generalen Qasem Soleimani i et angrep. Nå lover mannen som tok over, hevn mot USA. Iran sørger over Soleimani.

– Gud den allmektige har lovet å få sin hevn. Gud er den viktigste hevneren. Det vil med sikkerhet satt i gang handlinger, sa Esmail Qaani. Han har snakket med iransk TV. Qaani leder nå Irans viktigste militære enhet.

Qasem Soleimani var leder for den militære enheten Revolusjonsgarden i Iran. USA drepte ham. Det skjedde i et angrep i Irak. Irans leder truer med angrep mot USA.

Qaani lover å følge opp det Soleimani gjorde. Han sier blant annet at de vil bli kvitt USA i regionen. USA har blant annet 6.000 soldater i Irak.

Qaani er brigadegeneral. Han har jobbet nært med Soleimani, også med den militære styrken.

Mange er sinte for drapet på Soleimani. Drapet skjedde i Irak.

Søndag hadde nasjonal-forsamlingen i Irak møte. De ba regjeringen om å kaste USAs soldater ut av landet. Soldatene jobber med å bekjempe terror-gruppa IS.

Iran vil nekte å følge deler av den viktige avtalen om atomvåpen. Utviklingen kan bringe Iran nærmere å bygge en atombombe. Det kan gjøre Iran bedre i stand til å angripe USA. Og IS kan klare å vokse på nytt i Irak. Det kan gjøre Midtøsten til et farligere og mer ustabilt sted, tror eksperter.

 

Soleimani ble fulgt til graven i Iran. Det skjedde søndag. Titusener av mennesker strømmet ut i gatene i byen Ahvaz i Iran. I Teheran fylte titusenvis gater og torg samtidig. I blant annet Islamabad i Irak har det vært protester mot USA.

Soleimanis datter talte under gravferden. Hun lovet også hevn mot amerikanerne, skriver NRK.

 

USAs president Donald Trump bestemte angrepet mot Soleimani. Nå har Trump flere ganger advart Iran mot å ta hevn.

Søndag skrev han på Twitter at USA vil slå tilbake med full styrke. Det kan skje om Iran angriper amerikanske personer eller mål.

Dagen før sa han at USA har valgt ut 52 mulige iranske mål. Blant målene er flere steder som betyr mye for iransk kultur.

Avisa New York Times skriver at det blir sett på som en krigsforbrytelse etter internasjonal lov.

BILDER

DEMONSTRASJON: Sjiamuslimer holder bannere og bilder av Qasem Soleimani. De protesterer mot at USA drepte ham. Demonstrasjonene skjer i Islamabad i Irak.

DEMONSTRASJON: Sjiamuslimer holder bannere og bilder av Qasem Soleimani. De protesterer mot at USA drepte ham. Demonstrasjonene skjer i Islamabad i Irak. FOTO:

Vis bildetekst