Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slipper fri dømt soldat

Soldaten Manning delte hemmelige papirer fra forsvaret i USA. Men presidenten løslater soldaten.

Amerikanske soldater gjorde overgrep i Irak. Det avslørte nettstedet Wikileaks. Også andre hemmeligheter ble avslørt. Det kom fra dokumenter de hadde fått. Soldaten Bradley Manning ga bort hemmelige dokumenter til nettstedet.

Soldaten ble pågrepet i 2010. I 2013 ble han dømt til 35 års fengsel. Men han slipper å sone ferdig. 17. mai blir soldaten løslatt. Det har president Barack Obama bestemt, skriver nyhetsbyrået NTB.

I dag er soldaten 28 år gammel. Han har også endret kjønn til kvinne. Bradley er blitt til kvinnen Chelsea.

Manning har prøvd å begå selvmord flere ganger i fengselet. Soldaten søkte om benåding i fjor. Da ba Manning om at straffen ble seks og et halvt års fengsel. Det har soldaten allerede sonet ferdig.

Dokumentene fra Manning er den største lekkasjen fra militæret noensinne. Wikileaks fikk omtrent 700.000 papirer.

Manning var selv soldat i Irak. Dokumentene avslørte blant annet overgrep gjort av USA og folk de samarbeidet med i Irak. De viste også at mange flere vanlige folk ble drept under krigen enn det som var kjent fra før. Det var også papirer om krigen i Afghanistan og notater fra ambassader. En video viste et angrep med helikopter i Bagdad. Der ble vanlige folk og to journalister drept.

Også 208 andre fanger i USA får slippe ut. De fleste av dem er dømt for kriminalitet med narkotika. Obama benåder også 64 andre. Blant dem er USAs tidligere viseforsvarssjef, general James Cartwright. Han fortalte hemmelig informasjon til en journalist i The New York Times. Derfor ble han dømt.

Politikere fra Det republikanske partiet er uenige i benådingene. De kritiserer spesielt at Manning slipper fri.