Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sluppet fri etter 12 år

Colombianske Jose Libardo Forero kjente ikke igjen den 16 år gamle datteren. Han er endelig fri etter 12 år som fange i jungelen.

Jose Libardo Forero jobbet som politimann i Colombia. Så ble han tatt til fange av gerilja-gruppa FARC. Det skjedde i 1999. Nå er Libardo Forer endelig sluppet fri sammen med ni andre fanger. Han møtte kona og datteren igjen.

– Jeg kjenner ikke engang igjen jenta jeg forlot da hun var fire år. Faren min er blitt veldig grå i håret. Men moren min har ikke endret seg mye. Kona mi er til og med vakrere enn da jeg dro, sier han til radio-stasjonen RCN.

I 12 år måtte Libardo Forero vandre rundt i jungelen.

– Velkommen til friheten, Colombias soldater og politimenn. Friheten lot vente på seg. Men nå er den deres, sa president Juan Manuel Santos, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Gerilja-gruppa FARC har sagt at de vil slutte å kidnappe folk. De har gjort dette tidligere for å tjene penger. Familiene har måttet betale mye penger for å få fangene fri. De ti som ble sluppet løs, var de siste soldatene og politimennene som FARC holdt fanget. Men trolig har de fortsatt mange vanlige personer som gisler.

Inntil alle fangene er fri, kommer Colombia til å fortsette kampen mot geriljaen. Det sa president Santos.

Han vil derfor ikke snakke om fred med gruppa ennå. Santos er under hardt press for å få en slutt på konflikten. Tusenvis av mennesker er blitt drept.

FARC begynte å krige i Colombia i 1964. De siste årene har de tjent penger til opprøret sitt ved å smugle kokain.

Siden 2008 har fem av gruppens ledere blitt drept. FARC har trolig gått fra å ha 20.000 soldater til rundt 9.000 soldater.