Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Slutt på åpne grenser

Land i Europa kommer ikke lenger til å ha åpne grenser, mener professor.

I Europa er mange land med i Schengen-avtalen. Dermed kan folk reise mellom ulike Schengen-land, uten at noen sjekker passet ved grensene. Men det kan det blir slutt på, ifølge Janne Haaland Matlary. Hun er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Europa må skaffe seg kontroll. Landene må vite hvem som er på deres område, sier professoren. I en spalte i avisa Dagens Næringsliv skriver hun at land i Europa kommer til å stenge grensene. Årsaken er angrepene i Paris.

– Jeg tror det nå vil bli en brå-stopp i migrasjon. Hvert land vil måtte stenge egne grenser. Årsaken er at Schengen-grensen ikke er under kontroll, skriver hun.

Fredag i forrige uke ble flere områder i Paris angrepet av terrorister. 129 mennesker døde.

Det aller viktigste for en regjering, er at landets borgere er trygge, skriver Matlary.

– Uten sikkerhet har vi ikke noe samfunn. Vi har ingen friheter, og ikke noe demokrati, mener professoren.

– Dette er en unntaks-tilstand. Den vil vare en god stund. Vi må regne med flere angrep, skriver hun.

Hun skriver videre at hvis politiet skal lykkes med overvåking, krever det masse innsats. Da kan ikke landet ta inn mange asylsøkere samtidig.

– Politikerne må se strømmen av migranter fra Syria i sammenheng med sikkerhet. Det liker de ikke. For frivillige organisasjoner kommer til å kjempe imot. Men den første menneskerett er retten til liv. Har man ikke sikkerhet for eget liv, har man ingen andre rettigheter, sier Matlary.