Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slutter ikke å demonstrere

Det blir nye demonstrasjoner i Egypt tirsdag. Folk som støtter tidligere president Mursi vil ha millioner av mennesker til gatene.

Flere tusen mennesker som støtter avsatte president Mohamed Mursi er fortsatt i Kairos gater. De lover å fortsette protestene. Det er til tross for at minst 72 personer ble drept i helgen. De oppfordrer til «millionmarsj» mot de nye makthaverne i Egypt tirsdag.

– Vi oppfordrer en million mennesker til å marsjere under banneret «kuppets martyrer». Det står i en uttalelse fra en allianse av islamistiske grupper. De er motstandere av de nye makthaverne.

President Mohamed Mursi ble tvunget til å slutte i juli. Det var knapt et år etter at han ble valgt som president. Hæren tok makten i landet. Siden har de bestemt hvem som skal være midlertidig president, visepresident og statsminister.

LE SMER HER:Mursi er varetektsfengslet

Hæren har advart demonstranter. De må holde seg borte fra den militære etterretnings-tjenestens hovedkvarter i Kairo. Natt til mandag forsøkte noen å bryte dette forbudet. Men marsjen ble avblåst før det ble store sammenstøt, ifølge Al Jazeeras journalister i Kairo.

Murad Ali er talsmann fra Det muslimske brorskap. Han sier at marsjen startet fra Rabaa al-Adawiya-moskeen. Natt til lørdag ble 70 mennesker drept i demonstrasjoner i nærheten.

– Vi ofrer vårt blod og våre sjeler for Mursi, ropte demonstrantene på vei til hovedkvarteret i Kairo.

Utenrikssjef Catherine Ashton i Den europeiske union (EU) kom mandag til Egypt. Hun skulle møte general Abdel Fattah al-Sisi. Han var den som ledet jobben med å få Mursi til å slutte.

Egypts militære råd advarte søndag demonstrantene om følger. Det er hvis de ikke umiddelbart stanser det de kaller terroren og volden. Rådet mener også at demonstrantene oppfordrer til hat og ødeleggelser mot Egypts befolkning og statlige institusjoner. Det skriver avisen al-Masry al-Youm. Rådet har også advart at de vil handle dersom demonstrantene gjør noe de ikke skal.

Ban Ki-moon er generalsekretær for verdens-organisasjonen FN. Han har advart de egyptiske overgangslederne. Han sier at en hver demonstrant som dør under demonstrasjonene, vil gjøre det vanskeligere å løse krisen i landet.

Nefissa Naguib er seniorforsker ved Chr. Michelsens Institutt (CMI)Forskeren mener ledende personer innenfor Brorskapet må be om at demonstrantene gir seg frivillig. Det er for å hindre at enda flere blir drept

– Dessuten må ddemonstrantene og overgangs-regjeringen snakke sammen, sier Naguib til nyhetsbyrået NTB.