Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Smitte-toppen kan snart være nådd i Europa

Myndigheter i Europa ser tegn til bedring. Håpet er at smite-toppen snart er nådd. Da kan det bli færre smittede av viruset korona.

Nesten 70.000 mennesker i verden er døde med korona-smitte. Nesten 1.3 millioner er smittet i verden. Men det finnes gode nyheter. Også i hardt rammede europeiske land som Italia og Spania. Men i USA er det dramatisk. 1.3 millioner mennesker er smittet i verden.

Flere dør enn før. 5,4 prosent av de som blir smittet, dør. 46.000 mennesker får intensiv-behandling. De er alvorlig eller kritisk syke.

Italia topper er landet med flest dødsfall som kan kobles til viruset korona. Nesten 16.000 er døde.. Men legene mener de kan se tegn til bedring.

Les videre: Italias første korona-pasient er frisk

Søndag meldte Italia at 525 hadde dødd det siste døgnet. Det er det laveste tallet på to uker. Nesten 130.000 av de 700.000 som til nå er testet for koronavirus i Italia, har testet positivt. Men antallet nye, daglige smittetilfeller ser ut til å falle.

– Dette er gode nyheter. Men vi må ikke hvile på laurbærene, sier Angelo Borrelli. Han er leder for Sivilforsvaret i Italia.

Spania meldte mandag om 637 dødsfall. Det er den laveste økningen på ti dager. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Der har nærmere 135.000 av de 600.000 som er testet, fått påvist smitte. Det skriver avisa El País.

– Situasjonen er mer stabil. Antallet pasienter på intensiv-avdelingen øker saktere. Vi har begynt å skrive ut ganske mange, sier Empar Loren. Hun er sykepleier.

Det er flere som er optimister. Det er de også på et feltsykehus i Madrid. Der klapper helsepersonell for hver person som kan skrives ut.

93.000 har fått påvist viruset i Frankrike. Drøyt 8.000 er døde. Men helse-departementet sier at ting blir bedre.Færre blir innlagt på intensiv-avdelingene, og det er færre som dør for hver dag som går. Men myndighetene advarer mot å ta seieren på forskudd. De har forlenget hvor lenge landet skal være stengt.

Les mer: 16-åring døde i Frankrike

I USA er det langt mellom positive tegn. Viruset korona sprer seg i stor fart. Det skjer særlig i storbyer som New York. Der er over 123.000 smittet av viruset.

Nesten 4.200 er døde i New York. Det er nesten like mange som i resten av USA til sammen. Intensiv-avdelingene og likhusene er overfylt.

Nesten 1,8 millioner amerikanere er nå testet. Av dem har rundt 340.000 fått påvist smitte. Hvert fjerde påviste smittetilfelle i verden er dermed i USA.

Les også: Døde i USA er ny verdensrekord

Donald Trump er president i USA. Han har bedt folk i landet om å forberede seg på «en forferdelig uke». Få tror at det nedstengte landet kan åpne opp igjen rett over påske. Det har Trump hevdet tidligere.

Jerome Adams er helsedirektør i USA. Han tror at mange i USA vil dø i dagene som kommer.

– Dette kommer til å bli den tøffeste og tristeste uka. Det kommer til å bli vårt Pearl Harbor- og 9/11-moment. Men denne gangen kommer hele landet til å bli rammet, sier han.

Over 2.300 mennesker ble drept under Japans angrep mot den amerikanske marinebasen Pearl Harbor. Det skjedde under andre verdenskrig. Nesten 3.000 ble drept under terror-angrepene mot USA 11. september 2001.