Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Smittepølse solgt på danskebåten

12 personer døde etter å ha spist dansk kjøttpålegg. Rullepølsen har også blitt solgt på danskebåten.

Rullepølse fra fabrikken Jørn A. Rullepølser ble solgt og servert på båtene til DFDS. Dette skjedde fra april i år. Båtene går mellom Oslo og København.

Kjøttpålegget ble solgt om bord i butikken. Det ble også brukt av restaurantene fra 28. april. Også under frokosten ble maten servert. Det opplyser DFDS Seaways til nyhetsbyrået NTB.

Color Line og Fjord Line verken solgt eller servert kjøttproduktene på sine båter, melder VG.

Det er funnet listeriabakterie i kjøtt fra fabrikken Jørn A. Rullepølser. Alle produktene er fjernet fra butikkene.

12 personer i Danmark ble syke og døde etter å ha spist kjøttpålegget. Alle de 12 hadde alvorlige sykdommer fra før av. Derfor ble de også veldig syke da de fikk bakterien i seg. Personer som er friske, pleier ikke å bli så syke dersom de blir smittet.

Listeria finnes naturlig i små mengder i vann. Den finnes også i jorda og i råvarer til mat. I store mengder kan den føre til alvorlig sykdom hos mennesker og dyr. Folk som er gamle, gravide eller har dårlig immunforsvar kan bli svært syke. Har disse personene spist dansk kjøttpålegg, bør de gå til legen. Det er hvis de tror de har fått influensa. Legen kan ikke sjekke listeria-smitte før du har tegn på influensa.

I tillegg er åtte personer smittet med listeria. Danske myndigheter mener smitten kommer fra et kjøttpålegg fra fabrikken Jørn A. Rullepølser. Det skriver den danske avisen Politiken. Produsenten tok tilbake et parti med rullepølse 6. mai i år. Det var fordi det var funnet listeria i kjøttet.

 

Ifølge Mattilsynet i Norge tror ikke at pålegget har blitt solgt til Norge. De ber nordmenn om å ikke spise kjøtt som er kjøpt i Danmark, skriver avisa Aftenposten. De sjekker nå om maten også kan ha blitt solgt i Norge. Alle som har kjøpt kjøtt i Danmark, bør vente med å spise maten, ifølge Mattilsynet. Kjøtt fra Jørn A. Rullepølser bør kastes.