Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Smittet av grønnsaker

Fire mennesker er døde av en bakterie i Tyskland. Flere er syke i Sverige. De kan være smittet av grønnsaker.

Spanske myndigheter vil granske to selskaper som produserer grønnsaker. Årsaken er utbruddet av smitte med bakterien E. coli i flere land. I Tyskland er fire mennesker døde av sykdommen. Minst 200 mennesker er smittet. E.coli er en tarmbakterie. Noen som får i seg bakterien, kan få sykdommen HUS. Det er en alvorlig nyresykdom som folk kan dø av.

Ti svensker får behandling på sykehus etter å ha blitt smittet av bakterien. Også nordmenn kan bli syke. Det tror Folkehelse-instituttet (FHI), skriver avisa VG Nett.

– Vi må forvente at det kommer norske tilfeller. Det er det vi forbereder oss på nå, sier Bjørn Iversen til VG Nett. Han er fungerende avdelings-direktør i FHI.

Nesten 30 svensker har fått diagnosen EHEC-smitte. Det er etter at smitten kom Nord-Tyskland.

Helsemyndighetene i Andalucía sør i Spania har tatt kontakt med to jordbruks-bedrifter. De kan ha levert agurker som inneholdt E. coli-bakterier. Et hygienisk institutt i Hamburg i Tyskland mener at agurker er kilde til smitten, skriver nyhetsbyrået NTB.

Men det er usikkert om bakteriene var i agurkene da de ble levert fra produsentene. Det kan også tenkes at smitten ble overført til grønnsakene i Tyskland. Det meldte nyhetsbyrået DPA fredag.

Preben Aavitsland, som er ansvarlig for smittevern ved Folkehelse-instituttet i Norge. Han har sagt at tomat, agurk og salat er kilde til smitten. Det viser foreløpige resultater. Men ifølge Mattilsynet finnes produktene neppe i norske butikker.

214 mennesker har utviklet sykdommen HUS. Det melder smittevern-byrået til Den eruopeiske union (EU) i Stockholm.

E. coli finnes normalt i store mengder både hos mennesker og dyr. Bakteriene er vanligvis ufarlige. Det er enkelte grupper av dem som kan gi alvorlig sykdom. De farlige bakteriene smitter vanligvis fra produkter eller fra vann eller dyr. Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom, ifølge Folkehelse-instituttet.