Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Smuglet dødsdømt ut av Afghanistan

Svenske Carl Bildt og norske Kai Eide smuglet en dødsdømt journalist-student ut av Afghanistan i 2009. Da var Carl Bildt utenriks-minister i Sverige.

Carl Bildt var utenriks-minister i Sverige i 2009. Sammen med den norske diplomaten Kai Eide smuglet de en dødsdømt journalist-student ut av Afghanistan.

Bildt forteller om den hemmelige operasjonen. Sayed Pervez Kambaksh ble smuglet om bord i den svenske utenriks-ministeren sitt fly. Han ble fløyet fra Kabul til Oslo i 2009.

– Det var veldig nervøst de siste minuttene. Det var en risiko for at noen av de afghanske sikkerhets-folkene skulle se og forstå. Det sier Bildt til den svenske avisa Expressen.

Den norske diplomaten Kai Eide hadde en viktig rolle i operasjonen.

– Det var Kai som gjorde at vi kunne redd ham. Også en høytstående afghansk tjenestemann bidro. Jeg tror ikke det er så lurt hvis jeg sier hva han heter, sier Bildt.

Vi vet fra før at Norge bidro til å smugle Kambaksh ut av Afghanistan. Vi har ikke visst hvordan det skjedde. Bildt sier at Kambaksh ble fløyet rett til Oslo.

– Nå tror jeg at han er i USA, sier Bildt.

Sayed Pervez Kambaksh ble dømt til døden for blasfemi i desember 2007. Kambaksh hadde lastet ned en islamkritisk artikkel fra internett. Han hadde vist artikkelen til andre studenter ved Balkh-universitetet nord i Afghanistan.

Artikkelen lurte på hvorfor muslimske menn har lov til å ha opptil fire koner, mens kvinner bare kan ha én mann.

En domstol i Mazar-i-Sharif mente at Kambaksh var skyldig i å ha krenket islam. De dømte ham til døden.

Dødsdommen fikk mange protester i hele verden. Jonas Gahr Støre var utenriks-minister i Norge i 2009. Støre snakket om saken med afghanske myndigheter. Det samme gjorde Bildt under sine besøk i landet.

Kambaksh ble benådet av Hamid Karzai. Karzai var president i Afghanistan i 2009. Benådingen skjedde ikke før etter at Kambaksh var smuglet ut av landet. Det betyr at han slipper straffen.

Kai Eide er i dag Norges ambassadør i Stockholm.