Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snakker om krisene i verden

Mandag starter et historisk møte i Tyrkia. FN og mange organisasjoner møtes for å snakke om krisene verden sliter med.

Møtet i Istanbul om verdens kriser varer i to dager. Det er det første humanitære møtet som blir holdt på verdensnivå, skriver nyhetsbyrået NTB.

 

Rundt 5.000 personer fra ulike organisasjoner fra hele verden kommer. 65 statsledere og 180 av medlemslandene til verdens-organisasjonen FN er blant dem. Det skriver nettstedet bistandsaktuelt.no. Norges utenriksminister Børge Brende leder den norske gruppa på møtet.

 

Målet med møtet er å snakke seg fram til mulige løsninger på krisene i verden. Så mange som 125 millioner mennesker trenger hjelp, mener FN. 60 millioner av dem er flyktninger.

 

— Klimaendringer, ulikheter, konflikter og fattigdom setter flere i fare. Det er vanskelig for verden å hjelpe alle, sier Ban Ki-moon før møtet. Han er generalsekretær for FN.

 

Likevel er det ikke alle som er like glade for møtet. Organisasjonen Leger uten grenser har sagt at de ikke vil komme. De mener at møtet ikke bryr seg om hvor vanskelig det er for hjelpearbeidere å hjelpe folk som opplever krig og sult. Flere synes også det er dumt at Tyrkia får holde møtet. De har fått mye kritikk for å behandle flyktninger dårlig.