Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snakker sammen om valget

USAs president Barack Obama og opposisjonsleder Aung San Suu Kyi ønsker seg et rettferdig valg i Myanmar .

Det er fire år siden Aung San Suu Kyi slapp ut av husarrest i Myanmar. Da hadde hun vært i husarrest i nesten 20 år. Landet kaltes tidligere Burma. Aung San Suu Kyi er leder for opposisjonen i landet.

Fredag var USAs president Barack Obama på besøk hos Suu Kyi. De snakket blant annet sammen om valget i Myanmar

Aung San Suu Kyi har endelig fått plass i landets nasjonalforsamling. Men hun får ikke bli president. Alle som har ektefeller og barn med utenlandsk statsborgerskap, kan ikke bli president. Det står det i landets grunnlov. Denne endringen ble lagt til loven i 2008. Aung San Suu Kyis var gift med Michael Aris. Han var fra Storbritannia. Han er nå død. Også hennes sønner er britiske.

– Denne loven gir ingen mening. De politiske reformene i Myanmar er på ingen måte fullstendige, sa Obama på en pressekonferanse med Suu Kyi. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er uakseptabelt at loven hindrer meg i å stille til valg, sa opposisjonslederen.

Suu Kyi er medlem av partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD). De tror fortsatt på fredelige løsninger.

– Vi tror ikke vold løser noe. Vår kamp for demokrati må følge loven, sa hun.

NLD vant valget i Burma i 1990. Men Aung San Suu Kyi ble aldri president. Landets militære satte en brutal stopper for demokratiet. De brukte våpen for å ta makta.

Etterhvert endret myndighetene navn på landet til Myanmar. De flyttet også hovedstaden fra Yangon til Naypyidaw. De siste årene har landet ønsket mer demokrati.

Obama startet besøket i landet hos president Thein Sein i Naypidaw.

Observatører mener endringene i Myanmar har stanset opp. Men de håper valget neste år skal gjøre landet mer demokratisk.

De militæres parti har i nasjonalforsamlingen fortsatt grunnlovsfestet rett til minst 25 prosent av plassene. Opposisjonens medlemmer er mest som et symbol.

Valgmyndighetene i Myanmar sa sist uke at valget vil bli holdt sent i oktober eller tidlig i november i 2015.