Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snakket om å dumpe døde i skogen

Politiet tror 11 mennesker hadde skylden for at 71 flyktninger ble kvalt i en lastebil. De spøkte med de døde på telefon.

For to år siden ble 71 mennesker funnet døde i en lastebil i Ungarn. De var flyktninger fra Syria, Irak og Afghanistan.

Lasterommet i lastebilen var for tett. Flyktningene fikk ikke luft og døde.

Politiet mener 11 menn har skylda. Det er ti fra Bulgaria og en fra Afghanistan. Syv av dem er tiltalt for å ha smuglet mennesker. Fire er også tiltalt for drap.

Rettssaken startet onsdag. Politiet har spilt opptak av telefonsamtaler mellom mennene.

– Dersom de skulle dø, må han laste dem av i skogen i Tyskland, sa afghaneren i telefonen. På opptaket høres at én eller flere personer ler av dette. Det skriver den tyske avisen Süddeutsche Zeitung. Kanalen NRK har oversatt til norsk.

I opptakene høres også sjåføren. Han forteller at flyktningene banker i veggen og skriker. Han er redd for å bli tatt politiet.

– Hvis de fortsetter å banke sånn, så kommer de til å høre det ved grensen der det er politi. Hva skal jeg gjøre når jeg kommer dit? Det lukter veldig vondt, Ivaljo S.

En av sjefene sier flyktningene kommer til å dø. Likevel ber han sjåføren fortsette.

– Jeg tror at folkene i bilen ikke får luft. Jeg er 100 prosent sikker. Du må bare fortsette. Det er det viktigste, sier Metodi G.

– De skriker hele tiden. Du kan ikke tenke deg hva som skjer her. Hvordan de skriker, sier Ivaljo S, skriver NRK.

Flyktningene døde i Ungarn. Bilen ble oppdaget i veikanten i Østerrike to dager senere. Den var forlatt. Alle var døde. Fire av de døde var barn. En liten jente var under ett år gammel.