Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snakket om fredsprisen

Barack Obama diskuterte fredspris-vinner Liu Xiaobo med Kinas president Hu Jintao.

Kinas president Hu Jintao er på statsbesøk i USA.

LES MER HER: Varm velkomst

President Barack Obama ville snakke med Jintao om Nobels fredspris.

Liu Xiaobo fikk Nobels Fredspris for sin kamp for demokratiet i Kina. Men han er dømt til elleve års fengsel. Myndighetene i Kina fordømte tildelingen. De mener Liu er en vanlig kriminell. Liu Xiaobo var med og skrev Charter08. Dokumentet har vært viktig i kampen for demokrati og menneskerettigheter i landet.

Liu Xiaobo var med på protestene på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989. Han ble fengslet i to år. Xiaobo mistet også jobben på Beijing pedagogiske universitet. Han har en doktorgrad i litteratur.

LES MER HER: Vant fredsprisen

Det er ikke kjent hvordan Hu Jintao reagerte da Obama snakket om prisen. Obama ble selv ble tildelt Nobels fredspris i 2009. Han har tidligere sagt at Liu er en «veltalende og modig talsmann for fremming av universelle verdier gjennom fredelige og ikke-voldelige midler». Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Fredsprisen gis til Obama


De to statslederne holdt en felles presse-konferanse onsdag. For amerikanerne var det en seier at den kinesiske president sa ja til å møte pressen. På presse-konferansen sa Obama at han hadde snakket åpent og ærlig med den kinesiske presidenten om menneske-rettigheter.

– Som amerikanere har vi meninger om enkelte rettigheter. Det er talefrihet, religions-frihet, forsamlings-frihet. Det mener vi er svært viktig. Og det gjelder alle kulturer, sa Obama. Det skriver nettstedet NRK.no.