Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Snart åpner valglokalene i USA

Tirsdag er det mellomvalg i USA. Valget kan avgjøre president Donald Trumps framtid.

I dag (tirsdag) er det mellomvalg i USA. De første valglokalene åpner klokken 06 tirsdag morgen. Det vil si klokken 12 norsk tid.

Synes du valget er vanskelig å forstå? 

Les Klar Tales enkle forklaring her.

Mellomvalget skjer mellom to presidentvalg. USAs nasjonalforsamling kalles Kongressen. Den består av to kammer. Det ene heter Representantenes hus og det andre heter Senatet.

Målinger viser at Det demokratiske partiet kan få flertall i Representantenes hus. Det demokratiske partiet er partiet til blant andre Barack Obama og Hillary Clinton.

President Donald Trump er medlem av Det republikanske partiet. Han kan få det tøft hvis demokratene får flertall i Representantenes hus.

Da kan mange forslag til lover bli stoppet. Det er også ventet at flere granskinger vil bli satt i gang. Donald Trump kan bli dratt inn i granskningene. Det kan i verste fall for presidenten føre til riks-rettssak. Domstolen behandler anklager mot ledere av et land og dommere. Da kan Trump måtte slutte som president.

Rase, alder, utdanning og kjønn sier noe om hva amerikanerne vil stemme.

84 prosent av dem med afroamerikansk bakgrunn støtter Det demokratiske partiet. Det viser en undersøkelse publisert av NBC News og The Wall Street Journal.

65 prosent av hvite menn uten høyere utdanning støtter Det republikanske partiet.

Michael Bloomberg er tidligere ordfører i delstaten New York. Han er også milliardær. Han har brukt 900 millioner norske kroner for å støtte Det demokratiske partiet.

Målet er at demokratene skal få flertallet i Representantenes hus.

Undersøkelser viser at mange med høyere utdanning støtter demokratene. Pengene er derfor brukt i delstater der det bor folk med høyere utdanning.

Noen av disse delstatene er Georgia, Washington og Oklahoma.