Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Søkte ly for orkanens herjinger

Orkanen Otto traff østkysten av Nicaragua. Men disse jentene sov trygt i et senter borte fra hjemmet.

Torsdag kveld traff orkanen Otto land i Nicaragua. En time etter rystet et jordskjelv vest i Nicaragua.

Den lille landsbyen San Juan de Nicaragua ble truffet først. Den ligger like ved grensen til Costa Rica, sør for byen Bluefields. Været hadde blitt verre over tid. Orkanen hadde bygget seg opp utenfor østkysten av Nicaragua og Costa Rica.

Det bor ikke så mange i byen Bluefields og i områdene rundt. Men folk har vært redde for uværet. Det var varslet at orkanen skulle bli kraftig. Mer enn 4.000 mennesker måtte flytte for en kort periode. Det bestemte myndighetene i Costa Rica. Det gjaldt folk langs kysten. I Nicaragua stengte de skoler. 10.000 mennesker måtte flytte.

 

Luis Guillermo Solis er president i Costa Rica. Han skrev en melding på nettsamfunnet Twitter. Der fortalte han at alle statlige kontor var stengt torsdag og fredag. Solis frykter at orkanen kan ødelegge for jordbruket. Og for folk som produserer kaffe.

Orkanen kommer til å herje både i Nicaragua og Costa Rica utover dagen fredag. Slikt uvær kan også skape oversvømmelse og flom på grunn av mye regn.

Otto er den sjuende orkanen denne sesongen. Tre personer døde i Panama da uværet herjet der.

 

I San Juan de Nicaragua er det skader på bygninger og veier. Men ingen mennesker er skadd.

– Naboenes tak raste sammen, sier Aldrick Beckford, som bor der. Han har snakket med nyhetsbyrået AFP på telefon.

 

Den kraftige vinden løftet taket av landsbyens rådhus. Det sier kanalen Channel 4. Da var rådhuset brukt av redningsfolk.

I Bluefields kjøpte folk mye mat, vann, lamper og plastposer. Døgnet før spikret folk igjen vinduene sine. Dette var både en beskyttelse mot uværet og mot folk som ville forsøke å stjele fra dem.

Det er første gang at en orkan har rammet så langt sør i Mellom-Amerika. Det sier det amerikanske orkansenteret NHC.

 

– Det er første gang en orkan slår til her. Vi ber Gud om å sette en stopper for den og sende den et annet sted. Alle er redde, sier Faucia Pena. Hun bor også i Bluefields.

Jordskjelvet vest i Nicaragua rystet kystområdene langs vestkysten av Nicaragua og El Salvador. Det kunne også merkes i Costa Rica, Honduras og Guatemala. Etter skjelvet ble det sendt ut varsel om en tsunami, flodbølge. Men dette varselet ble trukket tilbake. Det har ikke kommet meldinger om skader etter jordskjelvet, skriver nyhetsbyrået NTB.