Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Soldater overtok makten i Mali

Opprørske soldater i Mali sier de har tatt over makten i landet. De skal ha pågrepet flere ministre.

Tidlig på morgenen sa soldater at makten i Mali var overtatt av Den nasjonale komiteen for gjenreisning av demokratiet og staten (CNRDR).

– CNRDR har besluttet å vise ansvar. Det har vi gjort ved å få en slutt på det dårlige regimet til Amadou Toumani Toure. Det sa komiteens talsmann Amadou Konare på statlig TV.

Soldatene sa at det er forbudt å gå ut av husene i hele landet. Han hevdet at makten etter hvert vil bli overlatt til en ny, demokratisk valgt regjering.

Flere mennesker skal ha blitt drept i hovedstaden Bamako. Det skjedde da soldater stormet inn i presidentens palass natt til torsdag. Både utenriks- og innenriksministeren er tatt til fange, hevder en av soldatene. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Tidligere på natten kunne folk i området fortelle om stadig skyting. Det skal også ha vært en brann i nærheten av president-palasset. Soldater som fortsatt er lojale overfor Toure, skal ha forsvart palasset.

Opprørs-soldatene sa først at de ikke ville tvinge Toure til å slutte som president. Målet var i stedet å protestere mot regjeringens håndtering av et opprør nord i landet. Mange mennesker har dødd i opprøret. 200.000 mennesker er tvunget på flukt den siste tiden.

Tre nordmenn fra Kirkens Nødhjelp havnet midt i militær-kuppet i Mali. De sliter med å komme seg ut av landet.

– Det er dramatisk og ganske ubehagelig, sier Anne-Marie Helland. Hun er ny general-sekretær i Kirkens Nødhjelp. Torsdag er hun sammen med sine to kolleger Arne Grieg Riisnæs og Heidi Bye. De er på et hotell i hovedstaden Bamako. Utenfor hører de masse skyting.

– Situasjonen er uoversiktlig, forteller Helland på telefon til NTB.

Hun sier likevel at de tre nordmennene ikke frykter for sikkerheten sin. Det er selv om situasjonen er dramatisk.