Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sør-Afrikas president i Norge

Jacob Zuma får kritikk for jobben han gjør som president, leder og fredsmekler i Afrika. Men norske statsråder vil helst snakke med ham om klima.

Onsdag og torsdag besøker Sør-Afrikas president Jacob Zuma Norge. Hjemme i Sør-Afrika har han det ikke så enkelt for tida.

Mange sørafrikanere er misfornøyd med lederen sin. De mener at han bør gjøre en bedre jobb. Han må finne bedre løsninger på sultkatastrofer og konflikter i Afrika, mener kritikere. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Sør-Afrika har en sterk økonomi og en stabil ledelse. Det er ikke helt vanlig i Afrika. Sør-Afrika står for nesten en tredel av alt Afrikas tjener. Landet har så langt lovet å gi 58 millioner kroner til sultkatastrofen på Afrikas Horn. Men hittil er bare en drøy tidel delt ut. Det er ifølge verdens-organisasjonen FNs nettside Financial Tracking Services.

Derfor mener mange sørafrikanere at det burde være enkelt for Zuma å gjøre en bedre jobb.

LES MER HER: En halv million barn kan dø av sult

Men utviklingsminister Erik Solheim har ingen planer om å gi denne kritikken videre til Zuma.

– Dette blir ikke et tema. Det er naturlig at mest penger kommer fra de rike landene. Sør-Afrika har selv store problemer i sitt eget land, sier Solheim til NTB.

I Norge vil Zuma blant annet snakke med statsministeren og kong Harald. De vil snakke om grønn teknologi og internasjonale forhandlinger om klima.

– Klima-forhandlingene vil være viktig i samtalene med Zuma, sier Solheim.

Det skal være en stor verdens-konferanse om klima i Sør-Afrika senere i år.

LES MER HER: EU og Afrika uenige om klima

– Sør-Afrika har forsøkt å spille en rolle som stormakt. Men landet har slitt veldig med å vise hva den rollen egentlig betyr. De nøler med å vise hva de står for i politikken. De er redde for å fornærme noen, sier Elling Tjønneland. Han er forsker og ekspert på Afrika ved Chr. Michelsens institutt.

I Libya forsøkte Zuma og Den afrikanske union (AU) å være fredsmekler. Det er en som prøver å finne en fredelig løsning på en konflikt eller krig. De ville legge fram en plan for fred mellom Libyas leder Muammar Gaddafi og opprørerne. Men de lyktes ikke. Forsvars-samarbeidet Nato satte inn bombefly. Det var istedenfor å støtte mer mekling.

LES MER HER: – Sier ja til fredsplan

– Vesten la altfor lite vekt på samarbeid med AU. Men afrikanske ledere er viktige og nødvendige for å få til løsninger på konflikter og utvikling i Afrika, mener Tjønneland.

AU er en organisasjon som ble til med støtte fra nettopp Gaddafi. AU har ikke villet godta opprørerne i Libya. De har nå vunnet borgerkrigen i Libya.

Zuma er skuffet over at Nato ikke lot ham få mer tid til å finne en løsning på konflikten i Libya. Det er et tema han kan komme til å ta opp med norske ledere når han er i Norge.