Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Sør-Korea og USA starter militærøvelse

Sør-Korea og USA begynte mandag en stor, felles militærøvelse. Nord-Korea sier de er klare til krig.

Flere tusen soldater er med på militærøvelsen til Sør-Korea og USA. Nord-Korea er rasende. De sier at avtalen med Sør-Korea om våpenhvile ikke gjelder lenger. De vil heller ikke lenger respektere en avtale de to landene har om å ikke angripe hverandre. Landene skrev under på avtalen i 1991.

Nord-Korea har også kuttet en direkte telefonlinje til Sør-Korea. Den er laget til å bruke dersom det skjer en krise. Vanligvis snakker de to landene sammen på linjen to ganger hver dag for å sikre at den er i orden. Ved å bruke krisetelefonen kan de roe ned konflikter og hindre angrep og krig.

LES MER HER: Nord-Korea truer med «sterkere handling»

– Men Nord svarte ikke på telefonen fra oss i dag morges, sier en talskvinne for myndighetene i Sør-Korea.

Nord-Koreas militære er gjort klare for krig, skrev avisa Rodong Sinmun i Nord-Korea søndag. Myndighetene kontrollerer hva denne avisa skriver.

Nord-Korea har sagt stadig mer truende ting den siste tiden. De har blant annet truet med å bruke atomvåpen til å angripe Sør-Korea. I februar testet Nord-Korea sprengning av atomvåpen. Det har gjort land over hele verden sinte. Trolig vil landet ha sine egne militær-øvelser i slutten av uka. Det er for å svare på at Sør-Korea og USA har slike øvelser.

LES MER HER: Verden fordømmer prøvesprengningen

Militærøvelsene øker konflikten mellom landene i følge eksperter. De mener landene kan trappe opp konflikten. Det kan skje hvis det ene landet gjør noe for å provosere det andre. Men det kan også skje på grunn av en feil, for eksempel dersom en soldat fra det ene landet skyter mot noen fra det andre landet ved en feil, skriver nyhetsbyrået NTB.