Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Spania til valg i krise

Mange er uten jobb. Økonomien har stoppet opp. Søndag går Spania til valg i en tid med økonomisk krise.

Søndag velger Spania ny nasjonal-forsamling. Det skjer mens stadig flere spanjoler er uten jobb. Økonomien i landet har sluttet å vokse. Både staten og familier har mye gjeld som de sliter med å betale. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: En usikker framtid

Det sosial-demokratiske partiet PSOE har hatt makten til nå. Alfredo Pérez Rubalcaba er kandidaten deres i valget. Mariano Rajoy er leder for det konservative Folkepartiet PP. Rubalcaba og Rajoy er de to viktigste motstanderne i valget. Menings-målinger viser at det kan bli et skifte i makten. Rajoy leder over Rubalcaba.

En menings-måling i den spanske avisa El País viste denne uka at PP leder. De ser ut til å få over 45 prosent av stemmene. PSOE må nøye seg med 30,9 prosent. Stemmer det, får PP192 til 196 av de 350 plassene i nasjonal-forsamlingen.

Stadig færre spanjoler har tillit til at PSOE kan føre landet ut av krisen. Spanias økonomi sto stille i tredje kvartal i år. Samtidig stiger rentene på Spanias gjeld.

Over 21,5 prosent av folket mangler jobb. Det er mer enn dobbelt så mange arbeidsledige som gjennomsnittet i Den europeiske union (EU).

– Dette kan vi verken godta eller leve med, sier Mariano Rajoy.

Men han passer på å ikke foreslå kraftige endringer. Han forsøker også å virke som han ikke er så langt til høyre i politikken. Slik kan han sikre seg flest mulig velgere i sentrum i politikken. I tillegg lover han Spanias mange pensjonister å ikke kutte i pensjonene deres. Slik kan han også sikre seg deres stemme.

– Det viktigste for meg er å beskytte pensjonene. Utenom det, må vi vurdere alt og se om vi kan kutte, sier han til El País. Han sier også at han ikke vil kutte i trygd til de mange arbeids-ledige.

– Sosialistene har vist at de ikke vet hvordan de skal styre Spanias økonomi. Nå betaler det spanske folk prisen for dette, sier Rajoy.

Perez Rubalcaba sier at kuttene til Rajoy og PP vil ramme de fattigste hardest. Rubalcaba lover at PSOE vil øke skattene for de rikeste. Da håper de å unngå kutt i helse og utdanning.

Etter valget slutter statsminister José Luis Rodriguez Zapatero fra PSOE i politikken.

Krisen tvang Zapatero til å holde valg tidligere enn planlagt. Han stiller ikke som kandidat. Zapatero sier at han føler seg personlig ansvarlig. Han er lei for at så mange er uten jobb.

Forrige helg demonstrerte mange i hovedstaden Madrid. De viste at de er imot begge de to store partiene. I debattene oppfører PSOE og PP seg som fiender. Men i virkeligheten er det lite forskjell mellom dem, mente flere av demonstrantene.