Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Spent situasjon i Ukraina

Folk som demonstrerer for Russland, har tatt over myndighetenes bygninger Øst i Ukraina. Ukraina truer dem med militæret.

I helgen har demonstranter tatt over myndighetenes bygninger Øst i Ukraina. Det er i byene Mariupol og Slavjansk. Demonstrantene er for Russland. Myndighetene i Ukraina ga dem en frist. Hvis demonstrantene ga seg innen klokka 8.00 mandag morgen, skulle de slippe å bli straffet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Men det virker ikke som demonstrantene vil gi seg. Det sier vitner til nyhetsbyrået Reuters. Det var få minutter etter fristen.

LES MER HER: Frykter nytt angrep på Ukraina

De som har makten i hovedstaden Kiev hadde truet demonstrantene. De ville sette inn militære styrker mot dem som hadde tatt over myndighetenes bygninger.

Innenriksdepartementet i Kiev kalte inn 350 soldater fra reservestyrken. Det skjedde like før fristen var gått ut. Soldatene er med i en ny styrke som skal sendes til Øst-Ukraina.

Mandag skal soldatene ut og sjekke området Slavjansk i regionen Donetsk, ifølge departementet. Området ligger rundt 150 kilometer fra grensen til Russland.

Natt til mandag holdt verdens-organisasjonen FNs sikkerhetsråd krisemøte. Det var Russland som ba om møtet. Årsaken er at flere mennesker ble drept i kamper. Det var mellom demonstranter som støtter Russland og sikkerhets-styrker. Det skjedde i Øst-Ukraina i helgen.

Vitalij Tsjurkin er russisk FN-ambassadør. Han sa at vestlige land har ansvar for å hindre at det blir borgerkrig i Ukraina. Verden må be Ukrainas regjering om å følge sine plikter, sa Tsjurkin.

Men USA, Storbritannia og Frankrike sa at det er Russland som har skylden for uroen øst i Ukraina. Mange som bor der, snakker russisk.

– Dette er den tristeste formen for uro. Den er skapt av mennesker. Den ble planlagt i og av Russland, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Ukraina deltok også på møtet. De sa at Russland har sendt spesialsoldater til Ukraina.

– Vi har sterke bevis for at russiske spesialstyrker er innblandet, sa den ukrainske FN-ambassadøren Jurij Sergejev.

Det ble ikke bestemt noe på møtet i Sikkerhetsrådet. Medlemmene har snakket om krisen i Ukraina mange ganger. Men Russland og de vestlige landene er uenige. Derfor er det vanskelig å bli enige om å gjøre noe.