Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Spente på Trump-krangel

President-kandidat Donald Trump hylles og hates. Torsdag er TV-seerne spente på om han vil krangle i sin første TV-debatt.

Ti av dem som vil bli president-kandidat for partiet Republikanerne i USA, møtes til sin første TV-debatt torsdag. En meningsmåling viser at den rike forretningsmannen Donald Trump er mest populær blant velgerne. Men han hates også av mange.

Mange er spent på om Trump vil klare å snakke godt for seg eller tape på debatten. Millioner av TV-seere vil se på i håp om at det blir et stort drama, der kandidater blir høvlet ned eller vinner knivskarpe dueller. Flere tror at erfarne politikere som Jeb Bush, Scott Walker og Marco Rubio vil være rolige. De vil prøve å få fram tankene og idéene sine. Mens andre kan gå i full krangel med Trump, skriver nyhetsbyrået NTB.

Trump sier at han vil sikre arbeid for amerikanere. Han vil verne dem mot utlendinger som tar seg inn i USA og får jobber. Trump vil også kjempe mot at bedrifter flytter fabrikkene sine utenlands.

– Jeg vil være den største jobbpresidenten som Gud noen gang har skapt. Jeg vil skaffe tilbake våre jobber fra Kina, Mexico og andre steder. Jeg vil hente tilbake jobbene våre og pengene våre, sa Trump i juni.

I TV-debatten torsdag er det bare republikanere som skal vise seg fram. De vil prøve å unngå altfor mye krangling seg imellom. Det kan skade partiet. Isteden vil de forsøke å snakke negativt om motstanderen Demokratene.

– Den største saken her er Hillary Clinton, Barack Obama, og det faktum at landets tilstand ikke er god for tiden. Fokuset vil ligge der, ikke på hverandre, sier lederen for Republikanernes nasjonale komité, Reince Priebus. Hillary Clinton er president-kandidat for Demokratene.

Men Trump har allerede vært ute og svertet andre i sitt eget parti. Han lo av brillene til én kandidat og ga ut telefonnummeret til en annen. Han vil heller ikke love at hele TV-debatten vil handle om Demokratene.

– Hvis jeg blir angrepet, må jeg jo slå tilbake. Men jeg håper det blir en god tone, sier han.

TV-kanalen Fox har bare plass til de ti kandidatene som gjør det best på meningsmålingene. Blant de sju kandidatene som ikke får være med, er tidligere Texas-guvernør Rick Perry og tidligere senator Rick Santorum. De og fem andre må isteden stille i en debatt tidligere på dagen.

I tillegg til Trump deltar Jeb Bush, Scott Walker, Mike Huckabee, Ben Carson, Ted Cruz, Marco Rubio, Rand Paul, John Kasich og Chris Christie.

LES OGSÅ: Krever fire milliarder kroner

LES OGSÅ: Nå vil han bli president