Verden

Stemmer for å få skille seg

Malta er det eneste landet i Europa hvor skilsmisse er forbudt. Lørdag kan det bli lov.

Lørdag er det folke-avstemning i Malta. Malteserne skal si om de vil fjerne forbudet mot å skille seg. Mange forskjellige kulturer har satt sitt preg på ferielandet Malta. Alt fra fønikere, tyrkere og briter har i perioder regjert over den lille republikken.

Men én ting har malteserne holdt fast ved. Det er den katolske religionen. Derfor er Malta det eneste landet i Europa hvor det fremdeles er forbudt å skille seg. Det mener Jan Erik Grindheim. Han er første-amanuensis i europeisk integrasjon ved Universitetet i Agder.

– Mange har vært innom Malta. Årsaken er at landet ligger midt i Middelhavet. Det har vært mange konflikter mellom ulike måter å tenke på. Den katolske kirke ble som en reddende engel. Det har vært viktig for malteserne å holde fast ved de katolske levereglene. Dermed har religionen fått leve videre på Malta i en gammeldags form, sier Grindheim til Klar Tale.

Den katolske kirken er sterkt imot forslaget. De vil ikke tillate skilsmisser. Malta er medlem av Den europeiske union (EU). Noen av landene lar gammeldagse religiøse regler bestemme. Det er en stor utfordring for EU, mener Grindheim.

– EU ønsker å jobbe for likestilling og for menneskeverd. Maltas forbud mot skilsmisse strider mot disse verdiene, sier han.

Joseph Muscat er fra det maltesiske arbeiderpartiet. Han er leder for opposisjonen i landet. Muscat mener at folket ikke bør lytte til kirken i denne saken. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Muligheten til å skille seg er et spørsmål som må behandles med fornuft. Det må ikke behandles ut fra religiøse regler, oppfordrer han.

Men Grindheim tror ikke det blir lov til å skille seg i Malta. Det kan hindres selv om folk stemmer for forslaget.

– De katolske levereglene står veldig sterkt blant politikere og eliten i samfunnet, sier han.

Det tar lang tid å forandre hvordan folk ser på forholdet mellom mann og kvinne. Malteserne kan håpe på at nye verdier spres når folk reiser. Det er hvis ikke politikerne klarer å gjøre forandringer, sier Grindheim.

– Men det som har virket best i Europa, har vært lovene. Det er ofte dommer i retten som har drevet fram likestillingen. Det er ikke politikken, sier han.

De som vil at malteserne skal tenke nytt, har en ekstra utfordring nå for tiden. Mange muslimske flyktninger kommer til Malta. De flykter fra krigen i Libya og andre land.

– Når mange muslimer kommer til Malta, vil nok identiteten til de kristne bare bli sterkere. Da vil kanskje de gamle holdningene holde seg, sier Grindheim.

Siste utgave

På forsiden nå