Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stemmer ikke over kriseplan

Grekerne skal ikke stemme over kriseplanen til Den europeiske union (EU). Det ble bestemt fredag ettermiddag.

Det har vært kaos etter beskjeden fra den greske statsministeren mandag. Da sa han at det greske folk skulle få stemme over kriseplanen for økonomien. Fredag fikk Den europeiske union (EU) beskjed om at regjeringen har snudd. Det vil ikke bli stemt over planen likevel. Det sa den greske finansministeren, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Giorgos Papandreou er statsminister i Hellas. Han har vært presset. Mange grekere har vært sinte. De mener at EU har bestemt for mye av politikken til Hellas. EU krevde store kutt i budsjettene. Hvis ikke, ville de ikke gi nye lån. Derfor ville Papandreou la folket stemme over kriseplanen til EU.

LES MER HER: Lar ikke folket stemme likevel

EU har vært irritert over planen om å la folket stemme. De fryktet en ny, stor krise i Europa. Politiske motstandere har ofte protestert mot statsministeren. Derfor krevde Papandreou at motstanderne skulle si ja til planen. Først da ville han droppe å la folket stemme.

LES MER HER: Stanser krisehjelp til Hellas

Fredag kom beskjeden om at det likevel ikke blir noen folke-avstemning. Mange mener at Papandreou har spilt et spill. De tror han bare ville presse motstanderne til å si at de var enige i planen.

LES MER HER: Hellas vil la folket stemme