Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stemmer over øyenes framtid

Skal Falklandsøyene fortsatt være britiske, eller skal de være en del av Argentina? Søndag og mandag skal folket på øyene si sin mening.

Falklenderne skal stemme over øyenes framtid søndag og mandag. Argentina hevder at Falklandsøyene tilhører dem. Storbritannia sier at øyene er deres. I dag er det Storbritannia som styrer over øyene.

De fleste som bor der nå, stammer fra briter som kom dit for 200 år siden. Derfor er det ventet at de vil stemme for fortsatt britisk styre, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi håper på et veldig tydelig resultat, sier Jan Cheek. Han er en av de i alt åtte representantene i Falklandsøyenes lovgivende forsamling.

Ifølge ham er det viktig at mange møter opp til folke-avstemningen. Målet er å sende Argentina og resten av verden klar beskjed om at falklenderne ser på seg selv som britiske statsborgere.

Men i Argentinas grunnlov heter det at landet aldri vil droppe sitt krav på øyene. Argentinerne kaller øyene Islas Malvinas.

Britene tok øyene i 1833, allerede da til argentinske protester. Flere briter dro for å bo der. Nå bor det rundt 2.500 mennesker på Falklandsøyene.

I 1982 invaderte Argentina øyene. Storbritannias statsminister Margaret Thatcher gikk da til krig. Argentinerne ble tvunget til å gi seg. Etter 1990 snakket de to landene godt med hverandre igjen, og situasjonen ble roligere.

Men nå har president Cristina Kirchner skrevet et brev til verdens-organisasjonen FN. Der krever hun at Storbritannia gir fra seg Falklandsøyene. Men britenes statsminister David Cameron sier han vil bruke makt for å beholde dem.

Årsaken til at striden er blusset opp igjen, er at det er funnet olje utenfor øyene. Falklenderne håper å kunne hente den opp fra 2017. Til nå har øyene bare drevet med sauer, fiske og turisme.

I tillegg mener noen at Kirchner bruker konflikten politisk.

– Argentina har problemer med økonomien. Noen mener Kirchner forsøker å få folks oppmerksomhet vekk fra problemene, og over på en sak hvor hun kan få støtte, sa Steinar A. Sæther til Klar Tale i januar. Sæther jobber med latinamerikansk historie ved Universitetet i Oslo.

Argentina avviser folke-avstemningen allerede før den er holdt.

– Det er en folke-avstemning hvor britiske statsborgere blir spurt om de ønsker å forbli britiske statsborgere, sier Argentinas utenriksminister Héctor Timerman.

Argentinere sier at folke-avstemningen bare er britenes måte å drive reklame for sin sak. De mener også at britene stjeler oljen på Falklandsøyene.

– De stjeler en del av Argentinas naturressurser, sa Timerman.