Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stenger deler av staten

Amerikanske politikere blir ikke enige om USAs budsjett. Fra tirsdag stenges store deler av bedrifter og kontorer som staten driver.

Ved midnatt tirsdag gikk fristen ut for å bli enige om det amerikanske budsjettet. Det klarte ikke politikerne i Kongressen.

Det hvite hus ga derfor ordre om å stenge store deler av USAs statsapparat. Årsaken er at de ikke har fått penger på USAs budsjett. Omtrent 800.000 som jobber i staten blir trolig permittert fra jobbene sine.

President Barack Obama snakket i en tale på TV. Han sa at landets soldater vil bli på post som vanlig. Men folk som er ansatte i forsvarsdepartementet kan måtte holde seg hjemme fra jobben. Årsaken er at de blir permittert.

– Jeg vet at dagene framover kan gi mer usikkerhet, sa Obama.

Republikanerne og Demokratene klarte ikke å bli enige før fristen. Men de fortsetter forhandlingene. De prøver å få til et budsjett som kan gjelde en periode fram til et endelig budjett er vedtatt. Lederen for budsjettkontoret på Det hvite hus ber dem om å forsøke å bli enig.

Ti minutter før fristen sa kontorets direktør Sylvia Mathews Burwell at USA måtte stanse driften på mange av sine kontor.

– Etatene bør nå sette i verk planene for stenging. Det kommer av at de ikke har fått penger via budsjettet, sa Burwell.

Det er første gang på 17 år at mange slike kontorer og institusjoner må stenge dørene. Romfartsorganisasjonen NASA vil måtte permittere nesten alle sine ansatte. USA nasjonalparker blir stengt. Også frihetsgudinnen i New York stenges, skriver avisa vg.no.

Republikanerne har flertall i Representantenes hus. Senatet kontrolleres av Det demokratiske partiet som Obama er en del av. De utgjør de to delene i Kongresse. Det er det amerikanske stortinget.

Kort tid før fristen fortsatte de to delene i Kongressen å sende budsjettvedtak fram og tilbake.

For tredje gang på rad vedtok Representantens hus et budsjettforslag som ødela for Barack Obamas helsereform. Som ventet ble forslaget stemt ned av Demokratene i Senatet kort tid senere.

President Obama gikk hardt ut mot sine republikanske motstandere på en pressekonferanse.

En viktig årsak til konflikten er Republikanernes ønske å stanse Obamas helsereform. Presidenten forsikret at den uansett vil starte tirsdag. Samtidig advarte han om følgene av en såkalt stengning av den amerikanske staten.

– En nedstengning vil få økonomisk betydning for virkelige mennesker med en gang, sa Obama.