Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stengt grense for NATO

Pakistan nekter NATO å sende forsyninger til Afghanistan. Årsaken er at tre pakistanske soldater skal ha blitt drept i et NATO-angrep.

 Det sier pakistanske tjenestemenn.

– Vi har midlertidig stanset NATOs lastebiler med forsyninger. Vi mener det ikke er trygt at lastebilene kjører her, sier en anonym tjenestemann. Han er med i Pakistans grensestyrke i Peshawar.

Ifølge nyhetsbyrået AFP blir opplysningen om at grensen er stengt, bekreftet av to grensevakter og en amerikansk diplomat. De er ved Torkham-overgangen i Khyberpasset.

Khyberpasset er den viktigste veien for forsvars-samarbeidet NATO mellom Pakistan og Afghanistan. De sender militære forsyninger fra Pakistan over grensen til Afghanistan. Grensen ble stengt torsdag. Det skjedde bare få timer etter at tre pakistanske regjerings-soldater ble drept. Pakistanske myndigheter hevder det var et angrep utført av NATO-helikoptre.

– Det var et uprovosert angrep som fant sted tidlig torsdag morgen. NATO-helikoptre tok seg inn i vårt luftrom og angrep en halvmilitær veisperring. Tre soldater ble drept og tre andre ble såret, opplyste en pakistansk sikkerhetskilde.

Angrepet mot veisperringen varte i cirka 25 minutter. Helikoptrene skal ha vært rundt fem kilometer inne i pakistansk luftrom, sier kilden. Det er foreløpig ikke kjent om de pakistanske soldatene skjøt tilbake mot helikoptrene. Det skriver Dagsavisen.no.

Mandag protesterte pakistanske myndigheter etter hendelsene i helgen. Årsaken var at NATO-helikoptre minst to ganger angrep mål på pakistansk side av grensen. Også mandag angrep NATO mål inne i Pakistan. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

De militære operasjonene i Aghanistan blir gjort av ISAF-styrken. Den ledes av NATO. Nå sier NATO at torsdagens hendelser er under etterforskning. Men ingen NATO-soldater har tatt seg inn i Pakistan, mener de.
– Tidlig i morges oppdaget vi det vi trodde var opprørere som forsøkte å angripe en NATO-base i grenseområdet Dand Patan-distriktet i Paktiya-provinsen, står det i uttalelsen fra NATO.

Soldatene i helikoptrene som angrep hevder de ikke krysset grensen til Pakistan. NATO har likevel bestemt seg for å etterforske saken. De vil finne ut om det er «en sammenheng mellom de to hendelsene».

USA har de siste månedene gjennomført en rekke angrep på pakistansk side av grensa. I angrepene har de brukt såkalte droner. Det er fly uten en fører. En rekke opprørere er drept i disse angrepene. Det skal også ha blitt drept sivile mennesker.