Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stengte grensa for å stanse strømmen av flyktninger

– Vi kan ikke velge den enkle løsningen, sa dommer Rosa Weber. Hun ga ordre om at folk fra Venezuela må få komme til Brasil igjen.

Venezuela er et land i dyp krise. Folk flykter til nabolandet Brasil. Hver eneste dag krysser omtrent 500 folk fra Veneuela grensa til Brasil. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Søndag ble det gjort et forsøk på å stanse strømmen. En dommer sendte ut ordre om at grensa skulle stenges. I flere timer fikk ikke folk fra Venezuela slippe inn i Brasil. Dette gjaldt om de kom på land. Folk kunne fortsatt ta fly eller båt mellom landene.

Men saken gikk videre til Høyesterett i Brasil. Der ble ordren omgjort at dommer Rosa Weber mandag kveld.

– Vi kan ikke velge den enkle løsningen og bare lukke døra fordi vi har problemer med å huse flyktninger, mener Weber

Dermed er grensa åpen igjen.

Krisen i Venezuela kalles en av de verste økonomiske krisene i moderne tid. Økonomien er fullstendig ødelagt. Pengene er ikke verdt noe. Folk har ikke verken jobb, medisiner eller mat.

Mange venezuelanere velger å forlate fra hjemlandet, der det er mangel på medisiner og matvarer, og økonomien går så dårlig at valutaen, bolivaren, er blitt så å si verdiløs.

Brasil sliter med å ta seg av alle flyktningene fra Venezuela. De kommer over grensa nord i Brasil. Her har delstaten Roraimas opplevd hardt press. Befolkningen i byen Boa Vista har økt med 8 prosent på to år. 25.000 mennesker har kommet hit fra Venezuela.

Totalt søkte 56.740 venezuelanere om oppholdstillatelse i Brasil det første halvåret i 2018.

Politikerne er uenige om hvordan saken skal håndteres. Noen ønsker å stenge grensa. Andre sier det strider mot folkeretten. Brasils president Michel Temer sier nei til å stenge grensa.

 

 SLITER: Delstaten Roraima nord i Brasil klarer ikke å ta seg av alle flyktningene fra Venezuela. Byen Boa Vista har fått 25.000 nye innbyggere på to år.