Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stjal milliarder fra banker

Hackere har klart å bryte seg inn i datasystemene til mange banker. Der tappet de 7,5 milliarder kroner.

En gruppe hackere sendte eposter til ansatte i mange banker. De la inn et virus i eposten. Viruset gjorde at hackerne kunne overvåke hva de ansatte gjorde på datamaskinen. Så begynte de å tappe penger litt etter litt. Det var ikke så mye penger av gangen. Derfor ble det ikke oppdaget så lett.

Om lag 7,5 milliarder kroner er forsvunnet fra over 100 banker. Bankene var i mer enn 30 land. Det har datasikkerhets-selskapet Kaspersky Lab regnet ut i en ny rapport.

Hackerne er fra Kina, Russland og Europa, mener de. Både det internasjonale politiet Interpol og det europeiske Europol jobber med saken. Det melder den britiske kanalen BBC.

Angrepet mot hver bank tok mellom to og fire måneder. Gruppa flyttet penger til egne kontoer. De klarte også å få minibanker til å tømme seg for sedler. Det skjedde på tider de bestemte. Dermed kunne de dra og plukke opp pengene.

Kapersky Lab skriver at angrepene startet for to år siden. De skjer fortsatt. De fleste angrepene skjedde mot banker i Russland. Men det forsvant også mye penger fra banker i Japan, USA, Sveits og Nederland. Det skriver nyhetsbyrået NTB.