Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stjeler mat fra mennesker på flukt

Tyver truer til seg mat og dyr fra flyktninger i Pakistan.

Flommen i Pakistan har gjort at mange mennesker må flykte. Mai Meema er en av dem. Hun har fem barn. Meema og familien flyktet i en traktor. Det forteller hun til nyhetsbyrået AFP. Familien ble omringet av menn. De truet dem med våpen og tok med seg alt familien hadde.

Abdul Karim er 20 år gammel. Også hans familie ble truet.
– Ingen kunne redde oss fra flommen, og nå kan ingen redde oss fra tyvene. Det var ikke så mye vi hadde. Det var to geiter og litt hvete og ris. Men vi ble overfalt av folk som tok alt sammen, fortalte 20 år gamle Abdul Karim.

Vannet fra flommen nærmet seg fredag byen Jacobabad. Den ligger i Sindh-provinsen sør i Pakistan. Flere tusen mennesker prøvde å få med seg det de eier. Veiene i området var fylt av biler, traktorer og eselkjerrer.

Noorwah-kanalen ligger i området. Vannet i kanalen kunne når som helst gå over breddene.  Det sa Kazim Ali Jatoi. Han er administrasjons-sjef i området.
– Jeg har sendt ut en advarsel. Men jeg har ikke nok folk til å tvinge mennesker til å flykte, sa han.
46 år gamle Noor Mohammed var en av dem som nektet å flykte.
– Jeg har brakt min kone, min gamle far og min tre barn i sikkerhet på et annet sted. Jeg blir her for å beskytte det vi eier, sa Noor.

Flommen er den verste i Pakistan på 80 år. Den har gjort skader for rundt 20 millioner mennesker. Det mener myndighetene i Pakistan. Verdens-organisasjonen FN mener at 1.600 mennesker er døde på grunn av flommen. Regjeringen i landet sier at 1.343 er døde. Mange er også blitt syke.

LES MER HER: Kolera i Pakistan

Ofrene for flommen trenger det meste. Det sier Børge Brende. Han er general-sekretær i Norges Røde Kors. Fredag besøkte Brende landsbyer nær Peshawar. Det er nord i Pakistan. Han fortalte om enorme ødeleggelser. Hus som er raserte og vond lukt fra døde dyr.
– Folk trenger rent drikkevann, mat og medisiner. Og mange har heller ikke noen beskyttelse mot været, sier Brende.

Han sier at en del hjelp har kommer fram til ofrene for flommen. Men det trengs mye mer. Ifølge Brende er mer enn 700.000 hus skadd eller helt ødelagt av flommen. Han har ikke sett at ofre er blott plyndret. Men det er flere andre problemer.
– Eldre mennesker og kvinner får ofte lite av nødhjelpen. Det må gjøres noe for å hjelpe de svakeste, sier han.

LES MER HER: Øker støtten

Pakistanerne kommer til å måtte leve med at 80 prosent av lagrene med korn er ødelagt. Det er også store områder med avlinger. Derfor vil mye ris og hvete gå tapt. Brende mener at det vil ta flere år å bygge opp områdene flommen har nådd. Det tror også Irshad Shaikh. Han er rådgiver for Verdens helse-organisasjon WHO.
– Denne katastrofen vil sette Pakistan mange år tilbake, sier Shaikh.