Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stoltenberg i Afghanistan

Afghanske soldater skal om to måneder selv holde kontrollen i Afghanistan. Onsdag kom NATOs Jens Stoltenberg på hemmelig besøk.

Ingen visste at generalsekretæren i forsvars-samarbeidet NATO skulle til Afghanistan. Torsdag viste Jens Stoltenberg seg der. Han besøker et land som fortsatt sliter med vold fra terrorgruppa Taliban. Om to måneder skal afghanske soldater selv sørge for sikkerheten i Afghanistan. NATO skal da bare være rådgiver og trener.

Men Stoltenberg mener afghanerne er klare.

– Vi trekker oss tilbake. Vi skal støtte og hjelpe, men ha en langt mindre rolle enn vi har hatt fram til i dag, sier Stoltenberg til nyhetsbyrået NTB. Han skal under besøket i Kabul i Afghanistan møte den nye presidenten Ashraf Ghani.

– På ett tidspunkt må verdenssamfunnet si at vi har gjort det som trengs for å overlate sikkerheten til afghanerne selv. Dit har vi kommet, mener Stoltenberg.

Men Taliban er ikke borte. De har de siste månedene gjort flere angrep. Søndag ble viseguvernøren i Kandahar drept. Det kommer mer, truer Taliban.

LES MER HER: Vil sende soldater

Men Stoltenberg mener afghanerne er klare for oppgavene som venter.

– Afghanske styrker er nå i stand til å ta ansvar for landets sikkerhet på egen hånd, sier han.

Men generalsekretæren sier at det er usikkert hvordan framtiden blir. NATO tok for 11 år siden ansvaret for de utenlandske soldatene i Afghanistan. Det har vært NATOS største operasjon noensinne. Stoltenberg mener at det var verdt det.

– Verden hadde vært et mer usikkert sted dersom vi ikke hadde vært i Afghanistan, sier han.

LES MER HER: Drepte over 20 sikkerhetsfolk

Stoltenberg mener at det ellers kunne ha blitt skapt mange terrorgrupper der.

Kristian Berg Harpviken er direktør for fredsinstituttet PRIO. Han mener at det egentlig er en borgerkrig i Afghanistan. Folk har fått det bedre med helse, utdanning og rettigheter. Men militært er ikke krigen vunnet, sier han til NTB.