Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stoltenbergs første dag

Fra 1. oktober er Jens Stoltenberg generalsekretær i NATO. Det betyr nye utfordringer

Jens Stoltenberg er nye general-sekretær i forsvars-samarbeidet NATO. Han startet i jobben 1. oktober.

Stoltenberg fikk jobben allerede i mars. Det har blitt lang tid å vente på å starte. Utfordringene har også vokst seg større underveis.

LES MER HER: Store utfordringer i vente

Stoltenberg var tidligere statsminister i Norge. Klokka 9 onsdag kom han til NATOS hovedkvarter i Brussel i Belgia. Her skal han starte sin første arbeidsdag og se sitt nye kontor. Stoltenberg skal også møte de 28 ambassadørene fra alle medlemsland i NATO.

– Jeg er klar, sa Stoltenberg tirsdag.

LES OGSÅ: Får ikke norske livvakter

Og det er nok å ta tak i. Krisen i Ukraina, forholdet til Russland og grupper med ekstremister. Og gruppa den islamske staten (IS) som gjør terror. Alt dette blir viktige saker som Stolteberg skal jobbe med. Dessuten skal han avslutte arbeidet til NATO i Afghanistan. Han må også se på hvor NATO skal få penger til arbeidet sitt videre.

Men Stoltenberg starter også jobben med en god nyhet. NATO fikk tirsdag en ny avtale om sikkerhet i Afghanistan. Dermed blir trolig NATO i landet etter nyttår. Færre soldater enn før skal lære opp og støtte afghanske soldater.

LES OGSÅ: Stoltenberg vil ha raskt svar

Stoltenberg har ikke villet si noe om Afghanistan, Ukraina eller IS før han begynte i NATO-jobben. Fram til onsdag har det vært jobben til danske Anders Fogh Rasmussen.

– Jeg ser veldig fram til å endelig kunne svare på spørsmål om sikkerhets-politiske spørsmål og saker, sa Stoltenberg tirsdag. Han skal legge fram noen av planene sine for den internasjonale pressen. Det skjer i NATO-hovedkvarteret onsdag ettermiddag.