Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Stor kveld for Mitt Romney

Konfetti og ballonger dalte ned fra taket da Mitt Romney var ferdig med talen sin. Republikanernes president-kandidat lovet jobb til alle og bedre økonomi.

Mitt Romney ble møtt med jubel da han kom på scenen i Florida i USA torsdag. Denne uka ble han valgt til president-kandidat for partiet Republikanerne. Talen hans avsluttet landsmøtet til partiet.

LES MER HER: Lover 12 millioner nye jobber

Før Romney kom på scenen, dukket kveldens hemmelige taler opp. Mange hadde allerede gjettet at det var filmstjernen Clint Eastwood. 82-åringen lot som om han snakket med Barack Obama. Eastwood fortalte hvor skuffet han var over presidenten.

– Når folk ikke klarer å gjøre jobben, da er man nødt til å gi dem sparken, sa Eastwood.

Han var ikke den eneste som var skuffet. Romney lovet å redde økonomien i landet. Han lovet også å skape flere millioner nye jobber. Han brukte også mye tid til å fortelle at president Barack Obama har feilet. Obama har ikke holdt løftene han ga USA, sa Romney.

– Jeg skulle ønske at Obama hadde lyktes, fordi jeg vil at USA skal lykkes. Men løftene hans er blitt erstattet av splittelse og skuffelse, sa han.

Obama sa han skulle redde miljøet og planeten, fortalte Romney.

– Mitt løfte er å hjelpe deg og din familie, sa han.

I talen ba Romney velgerne å slutte å tenke på hvor skuffet de er over Obama. Velgerne må i stedet hjelpe ham med å bygge opp økonomien og skape nye jobber.

– Jeg stiller til valg for å hjelpe dere å skape en bedre framtid. En framtid der alle som ønsker en jobb, kan skaffe seg en. Der ingen eldre frykter for pensjonen sin, sa han.

Flere millioner amerikanere så talen på TV. De fikk også høre om Romneys familie og hvor han kommer fra. Romney var tidligere guvernør i delstaten Massachusetts. Eksperter har sagt at Romney må bruke tid på dette. Årsaken er at mange velgere mener at han er for stiv. De tror ikke han kan forstå utfordringene vanlige folk har. Undersøkelser viser at det er flere amerikanere som liker Obama enn Romney.

LES MER HER: Obama kjemper om mødrene

Romney brukte også talen til å snakke om Obamas utenrikspolitikk. Han sa at presidenten har sviktet Israel. Og at han burde ha stanset Irans atomprogram. Romney liker heller ikke måten Obama har snakket med Russland på. Han lovet at han vil være streng med den russiske presidenten Vladimir Putin.

Ekspertene i den amerikanske TV-kanalen CNN mener Romney klarte seg bra.

– Han leverte en solid tale, men jeg synes den manglet sjel og poesi, sier David Gergen. Han er ekspert-kommentator.

Undersøkelser har lenge vist at Obama leder kampen om stemmene. Men nå er det endret.