Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Storbritannia og EU enige om avtale

Storbritannias regjering og EU har laget avtale om brexit. Men statsministeren kan få problemer.

Storbritannia skal ut av Den europeiske union (EU). Nå har britenes regjering og EU blitt enige om en avtale hvordan brexit skal skje.

– Vi har en avtale, skriver Jean-Claude Juncker på Twitter. Han omtaler avtalen som rettferdig og balansert. Juncker er president i EU-kommisjonen.

Han anbefaler at toppmøtet i EU støtter avtalen.

Michel Barnier er sjefs-forhandler for EU.

– Dette er resultatet av intenst arbeid, sa han til pressen torsdag.

Avtalen består av to tekster. Den ene er en avtale om vilkårene for skilsmissen. Den andre handler om det framtidige forholdet mellom EU og britene.

Brexit har ført til kaos i britisk politikk i flere år.

Her er noe av det som kommer fram i den nye avtalen, ifølge kanalen NRK:

Britene skal få ekstra tid på seg. Det er snakk om to år. Tiden skal brukes på å få til en varig avtale om handel med EU.

Britene skal kunne ha strengere politikk om innvandring. Det blir vanskeligere for innvandrere å flytte til Storbritannia. Det gjelder også folk fra Norge. Det må søkes om en egen oppholds-tillatelse. Hensikten er å begrense innvandring fra EU-land i Øst-Europa.

Boris Johnson er statsminister i Storbritannia. Han sa han ville be om utsettelse av brexit. Det var dersom ingen avtale var på plass innen lørdag.

Britene skal ut av EU 31. oktober.

– Vi har fått en flott, ny avtale som tar tilbake kontrollen. Nå burde Parlamentet få brexit gjennomført lørdag, skriver Johnson på Twitter.

Partiet DUP i Nord-Irland sier fortsatt nei til avtalen. Det skriver nyhetsbyrået NTB. DUPs støtte er viktig for at Johnson og regjeringen skal få avtalen gjennom i Parlamentet i London.

Også Labour sier nei. Jeremy Corbyn leder partiet. Han oppfordret torsdag de folkevalgte til å stemme nei til utkastet til brexit-avtale.

– Avtalen vil ikke samle landet og bør avvises, sier Corbyn.

– Den beste måten å løse brexit på, er å gi folket siste ord i en folkeavstemning, mener han, ifølge NTB.

Her kan du lese mer om brexit.