Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Store lidelser i Madaya

Folk i Madaya i Syria sulter og er helt utmattet. FN har aldri opplevd lignende under krigen i Syria.

Mandag kom verdens-organisasjonen FN og Syrias Røde Halvmåne med forsyninger til Madaya i Syria. Det er første gang på nesten fire måneder. Med i kolonnen var norske Elizabeth Hoff. Hun representant for Verdens helseorganisasjon (WHO) i hovedstaden Damaskus.

– Folk samlet seg på markedsplassen. Du kunne se at mange var underernært, de sultet. De var tynne, trøtte, svært stresset. Det var ingen som smilte. Det er ikke hva vi vanligvis ser når vi kommer med en hjelpekolonne. Barna jeg snakket med, sa at de ikke hadde krefter til å leke, sier Hoff til nyhetsbyrået Reuters. Tirsdag var hun tilbake i Damaskus.

Hoff mener det er nødvendig å gå fra dør til dør i byen. Det er viktig å finne fram til folk som sulter og trenger øyeblikkelig hjelp.

– Jeg er virkelig bekymret. Jeg har sendt en øyeblikkelig anmodning til myndighetene. Det må sendes flere forsyninger, sier Hoff til Reuters.

Minst 28 mennesker allerede sultet ihjel i byen. Det melder organisasjonen Leger Uten Grenser. I et halvt år har styrker som støtter regimet, holdt byen stengt.

Lastebilene som kom mandag, hadde med seg tonnevis av mat og medisinsk utstyr. De hadde også varme tepper. Men ifølge Hoff trengs det også sykehus og medisinske lag til byen. WHO har bedt regimet til president Bashar al-Assad om straks å åpne opp for slik hjelp.

All hjelpen som kom mandag, er nå delt ut. Det sa folk i byen tirsdag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

140 frivillige fra Syria Røde Halvmåne hjalp til. Også byene Foua og Kfaraya fikk hjelp.

Folk i Madaya er sterkt underernært, sier Sven Mollekleiv. Han er president i Norges Røde Kors.

– Noen av dem som hadde det best, uttrykte glede over at det kom hjelp. Andre er så apatiske og syke at de ikke klarer å ytre seg. Andre igjen spør om hvorfor vi kommer så sent, sier Mollekleiv til nyhetsbyrået NTB.

Han sier at sist gang Madayas befolkning fikk hjelp, var i oktober.

– Da trodde vi at vi ville være tilbake neste uke, sier Mollekleiv.

– Nå kom de til en mørk by uten strøm. Det vil si at de heller ikke har noen varme, sier Mollekleiv. Han minner om at snøen har lavet ned i området den siste tiden.

– Det er ingenting som kan sammenlignes med det vi så i Madaya. Det var ikke noe liv, sier Sajjad Malik. Malik er representant for FNs høykommissær for flyktninger i Damaskus.

Det har vært så lite mat i byen at en kilo ris kunne koste nesten 2.700 kroner. Det forteller folk i Madaya. En familie solgte en motorsykkel for å få råd til 5 kilo ris, ifølge Malik.

– Vi ga bort alt vi hadde i bilene, sa Malik, ifølge nyhetsbyrået AFP.

En syrisk lege sa tirsdag at han har en liste over personer. De trenger «særskilt helsehjelp». Listen inneholder 300-400 navn.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen forsøker sammen med FN å få hentet 400 mennesker fut av byen. Mange av dem er sterkt underernært.

LES MER HER: Får ikke hjelp før søndag