Verden

Store ødeleggelser i Australia

Ingen mennesker døde i syklonen Yasi. Men den har ødelagt for enorme summer i Australia.

Yasi raste inn over nordkysten av Australia onsdag. Vindstyrken var på over 80 meter i sekundet. Men syklonen roet seg raskt igjen. Tusenvis av innbyggere hadde på flyktet fra kyst-områdene på forhånd. De søkt ly lenger inne i landet. Noen av dem dro hjem igjen torsdag. Mange av dem ble møtt av et trist syn.

Hovedgata i den lille byen Tully i Queensland var rasert av syklonen. Det samme skjedde i byen Cardwell.

– Folk har mistet hjemmene sine. De har mistet gårdsbrukene og avlingene sine. Og de har mistet det de lever av. Jeg er ikke i tvil om at mange nå vil oppleve stor fortvilelse, sier Anna Bligh. Hun er minister for delstaten Queensland i Australia. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Nå kommer monster-syklonen

Queensland er det viktigste området for produksjon av sukker i Australia. Halvparten av avlingene ble ødelagt av syklonen, ifølge organisasjonen for bøndene som dyrker sukker. 30 prosent av Australias sukker-avlinger høstes i områdene Innisfail, Tully og Ingham i Queensland.

– Det er for tidlig å fastslå hvor store tapene er. Foreløpige rapporter tyder på at 50 prosent er ødelagt, sier Steve Greenwood. Han leder organisasjonen i Queensland.

Cairns er et senter for turister som besøker turist-attraksjonen Great Barrier Reef. De slapp lettere unna. Likevel var området preget av nedblåste trær og skadede bygninger torsdag.

I små byer i sør fikk vinden bedre tak. Det ble mange hustak revet av.

– Vi satt ved kjøkkenbordet, hørte en revnende lyd og taket forsvant, forteller 37 år gamle Scott Torrens utenfor Innisfail.

Sykehuset i Tully mistet også taket. Ifølge øyenvitner så landsbyen ut som en krigssone torsdag.

– Skadene er så store at det er helt utrolig, forteller gårdbrukeren Vince Silvestro.

Selv om det er enorme ødeleggelser er mange australiere lettet over at Yasi ikke gjorde større skade.

Syklonen er en av de kraftigste som noensinne er målt i verden.

– De første rapportene har fått oss til å puste lettet ut, sier Anna Bligh. Mange innbyggere i Queensland er enige.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå