Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Store utfordringer i vente

Fredag ettermiddag utnevnes Jens Stoltenberg til ny generalsekretær i forsvars-samarbeidet NATO. Han får store oppgaver han må løse.

Fredag ettermiddag utnevnes Jens Stoltenberg til ny generalsekretær i forvars-samarbeidet NATO. Det skriver både norske og utenlandske medier. Dette ble bekreftet av NATO fredag, skriver nyhetsbyrået NTB.

De 28 ambassadørene ble fredag morgen ha blitt enige i et uformelt møte. Først fredag rett over klokken 15 ble det offisielt bekreftet.

Anders Fogh Rasmussen gratulerer Stoltenberg med utnevnelsen som ny generalsekretær i NATO, skriver NTB.

LES MER HER:Skriver at Stoltenberg blir sjef i NATO

Når det skjer, er Stoltenberg klar til å ta over som generalsekretær. Jobben starter 1. oktober. Det er når danske Anders Fogh Rasmussen slutter.

Det var først 18. mars at det ble kjent at Stoltenberg var kandidat til jobben. Den italienske avisa La Repubblica skrev at han var favoritt i en artikkel 18. mars.

Det har siden blitt klart at den tidligere statsministeren har hatt støtte fra de fire stormaktene USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

Nå er Stoltenberg leder for Arbeiderpartiet. Men den nye jobben i NATO kan bli ganske utfordrende.

Følgene av Ukraina-krisen er trolig den første oppgaven som venter for Stoltenberg. NATO har allerede fordømt Russlands inntregning på Krim-halvøya.

– Det kan fortsatt være en vanskelig situasjon mellom Russland og NATO til høsten. Men dette kan også ha glidd noe over, sier Jon Kristen Skogan. Han er seniorforsker ved NUPI.

Skogan tror krisen mellom Russland og Ukraina må gjøre at NATO-landene må snakke om hva de er ansvarlig for. Det er 28 land i NATO.

NATOlandene diskuterer nå å oppdatere forsvarsplaner. De må ha flere øvelser. De må også snakke om et bedre samarbeid om forsvar av ukrainerne.

Men NATOs generalsekretærer har begrenset makt over hva samarbeidet bestemmer seg for, ifølge Skogan.

– Det er det medlemslandene som avgjør, og særlig de store. Som noen sier, så er generalsekretæren mer sekretær enn general.

I tillegg til Russland-Ukraina-krisen vil Stoltenberg uansett komme til å måtte lede arbeidet med NATOs nye rolle i Afghanistan. Soldater fra NATO trekker seg ut av landet i 2014.

– Ønsket i NATO er jo å ha noen soldater igjen i Afghanistan når kampstyrkene blir trukket ut. Men dette er ikke avklart, sier Skogan.

Stoltenberg må også streve fordelingen av kostnadene for NATO mellom Europa og USA. I tillegg kan krisen i Ukraina gjøre at flere land vil bli med i NATO.

Det er også utfordringer for NATO med alle flyktningene fra Nord-Afrika, borgerkrigen i Syria og følgene av endringer i arabiske land.