Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Støtter Taliban

Pakistan har lurt USA. De støtter Taliban samtidig som de får hjelp fra amerikanerne. Det viser dokumenter på nettstedet WikiLeaks.

92.000 hemmelige dokumenter ble lagt ut på internett søndag. Det skjedde på nettstedet WikiLeaks.org. Dokumentene har nye detaljer om krigen i Afghanistan. Informasjonen kommer fra arkiver i Pentagon. Det er USAs forsvars-departement. Dokumentene er rapporter om at Pakistan skal ha hatt kontakt med Taliban i perioden fra 2004 til 2010. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det hvite hus i Washington i USA og myndighetene i Pakistan er sinte for at opplysningene er lagt ut på internett.
En talsmann for Det hvite hus sier at lekkasjene skader den nasjonale sikkerheten i USA. De mener det gjør at amerikanere kan bli drept. Husain Haqqani er Pakistans ambassadør i USA. Han kaller lekkasjen uansvarlig. Haqqani sier at Pakistan deltar for fullt i kampen mot islamistiske opprørere. Dokumentene er laget på rykter, sier han.

Ifølge dokumentene lar Pakistan medlemmer av etterretnings-tjenester holde møter med Taliban. Det skriver avisa New York Times.

Avisa kaller møtene for strategi-møter. Der organiserer Taliban nettverk av væpnede grupper. Gruppene skal slåss mot amerikanske soldater. De lager også planer for å drepe afghanske ledere.

New York Times fikk tilgang på dokumentene fra WikiLeaks for flere uker siden. Det gjorde også den britiske avisa Guardian og det tyske magasinet Der Spiegel. Avisene ble enige om å offentliggjøre dem.

Et utdrag av dokumentene kan du lese her: wikileaks.org

Det hvite hus er imot at dokumentene ble lagt ut på internett. Men de sier ikke at de ikke er ekte. Dokumentene er fra tiden da George W. Bush var president i USA. Han hadde en politikk som Barack Obama kritiserte i valgkampen høsten 2009.

James Jones er USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver. Han sier at dokumentene er fra tiden før Obama laget en ny plan for Afghanistan.
– President Obama lagde en ny strategi med kraftig økning i ressursene til Afghanistan. Og han har satt økt fokus på al-Qaidas og Talibans kjerne-områder i Pakistan. Det er nettopp på grunn av den alvorlige situasjonen som hadde utviklet seg i løpet av flere år, sier Jones. Det skriver nettavisa NRK.no.

Han sier at lekkasjene ikke vil bety noe for USAs støtte til Afghanistan og Pakistan. Og at det ikke er noen nyhet at USA er bekymret for at Pakistan har kontakt med Taliban. Det har myndighetene i USA sagt til pakistanske myndigheter.

Ifølge den avisa The Guardian viser dokumentene at krigen er i ferd med å mislykkes. De viser blant annet at stadig flere vanlige mennesker blir drept av de internasjonale styrkene. 144 slike tilfeller blir beskrevet i dokumentene.
Også Talibans bomber er årasken til at stadig flere sivile blir drept. 2.000 vanlige mennesker er drept av slike bomber, ifølge avisa.