Verden

Straffer og belønner folk etter oppførsel

Tenk om noen så alt du gjorde. Du kunne bli trukket i poeng for å kjøpe feil vare på butikken – og bli straffet.

Myndighetene i Kina overvåker Dandan Fan. Det skjer 24 timer i døgnet. Fan synes det er helt greit.

– Jeg tror alle i verden vil leve i et trygt samfunn. Det føles trygt med kameraer overalt, sier hun til den australske kanalen ABC News.

Fan er blant de flinke kineserne. Hun er flittig i jobben og betaler regningene sine. Fan vil gjøre det bra i det nye poeng-systemet til Kina.

Systemet deler ut poeng etter oppførsel. Kineserne får poeng for å være flinke og ikke bryte regler. Det kan gi dem goder, som billigere strøm og lån.

Kineserne kan også tape poeng. Det kan skje om de kjøper feil varer på butikken. Mye alkohol er dumt, mens bleier til barn er bra, ifølge kanalen. De kan også tape poeng om de bryter regler i trafikken. Eller tar toget uten billett.

Kina er i gang med å teste systemet. Innen 2020 slipper ingen unna kameraene. Det bor nesten 1,4 milliarder mennesker i landet. Den nyeste teknologien skal brukes for å følge med. Kameraer kjenner igjen ansikter og kropper. Annen teknologi ser hva kineserne gjør på internett.

Noen har allerede blitt nektet å fly. De får ikke søke om plass på skoler. Årsaken er at de har for få poeng. Det skriver nettstedet businessinsider.com.

Myndighetene liker ikke journalisten Liu Hu. De kan ikke stole på ham, mener de. Hu skrev kritisk på sosiale medier om folk i myndighetene. Derfor gjør han det dårlig i det nye systemet.

– Livet mitt er vanskelig. Jeg får ikke kjøpe eiendom. Jeg kan ikke sende datteren min på en god skole. Jeg får ikke fly, sier han til avisa Newsweek.

Kina vil ha et samfunn der folk er til å stole på. Myndighetene mener at poeng-systemet vil gjøre samfunnet tryggere.

– Dette er jo veldig ekstremt, sier Bjørn Erik Thon til avisa Aftenposten. Han er direktør i Datatilsynet. Vi legger fra oss dataspor overalt. Men regler i Europa begrenser hvordan informasjonen kan brukes. Et slikt system ville ikke vært lov i Europa, ifølge Thon.

Siste utgave

På forsiden nå