Verden
Strenge tiltak kan ha reddet livet til flere titusener
Flere titusener kan ha overlevd pandemien fordi hele land ble stengt. Gode, offentlige helsetilbud har også hatt effekt for å hindre at flere dør. Det viser en ny undersøkelse.

Forskere ved Imperial College i London har regnet på hvor mange flere som har dødd under korona enn til vanlig. De har undersøkt 19 land i Europa. De har også gjort det i Australia og New Zealand. De har skrevet om det de har funnet ut i magasinet Nature Medicine.
Fra midten av februar til mai i år døde det 206.000 flere mennesker enn det som er vanlig. De sammenligner med samme periode de siste ti årene. Det betyr at det var 18 prosent flere enn normalt som døde.
206.000 døde er mange. Det er mer enn dobbelt så mange som dør av diabetes og brystkreft i de samme landene. Det er omtrent like mange som dør av kreft i lungene i landene i løpet av et år.
I Spania døde det 38 prosent flere enn det pleier. I England og Wales var det 37 prosent flere døde enn det som er normalt. Også i Italia, Skottland og Belgia døde det langt flere enn vanlig. I andre land døde det omtrent det like mange som normalt. I noen døde det færre enn normalt.
Norge er et av de landene. Det viser tall fra Folkehelse-instituttet (FHI). De har registrert 190 dødsfall per 100.000 innbyggere fra mars til mai. Det samme tallet for 2019 er på 192 døde.
Forskerne mener det har vært viktig å være raske med tiltak for å hindre smitte. Land som Italia, Spania, Nederland, Frankrike og Storbritannia brukte lang tid på å stenge ned. Sverige lot være å stenge samfunnet.
Norge har registrert 277 døde med korona. Det er fem per 100.000 innbyggere. Sverige har hatt 5.899 døde med korona. Det er 58 per 100.000 innbyggere.
– Det viser at land som stengte tidlig har hatt færre døde i første del av pandemien, sier forskerne.
Forskerne sier at det også har vært viktig å ha et bra offentlig helsetilbud. De mener det er en sammenheng hvor vi mye som blir brukt på helse per innbygger, og hvor mange som døde i vår.
– Det blir brukt mindre penger per innbygger i Storbritannia, Italia og Spania. Det blir brukt mer i Østerrike, Norge, Sverige og Danmark, sier de.
Amitava Banerjee er professor ved University College i London. Han mener studien gir gode råd for hva som må til for å få kontroll på pandemier i framtida. Det vil være viktig å ha gode systemer for å teste, spore og isolere smitte. Det er også god effekt av å stenge samfunnet og beskytte de som er i risiko-grupper, sier han.
Så langt har det vært mer enn 38 millioner smittede i verden. Så mange har testet positivt. Nesten 1,1 millioner er døde med korona.