Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Suu Kyis parti får flertall

Aung San Suu Kyis parti har sikret seg flertall i Myanmars nasjonal-forsamling. Det viser opptellingen av stemmene.

Partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD) har fått flertall i Myanmars nasjonal-forsamling. Det viser tall fra landets valgkommisjon. NLD er partiet til Aung San Suu Kyi.

Etter den siste oppdateringen fra stemmetellingen, får partiet 21 plasser til i nasjonal-forsamlingen. Dermed har 348 av 664 plasser i forsamlingen gått til NLD.

Generalsekretær i verdens-organisasjonen FN Ban Ki-moon gratulerer. Men han minner om at det blir mye hardt arbeid i tiden som kommer.

Nasjonal-forsamlingen er inndelt i to kamre: Overhuset og Underhuset. I Overhuset er det 224 plasser. De militære bestemmer hvem som får 56 av disse. Av de 168 plassene som er igjen, får NLD 110. I Underhuset er det til sammen 440 plasser. Her bestemmer de militære hvem som får 110 av plassene. Av de 330 plassene som er igjen, har NLD nå sikret seg 238.

Med rent flertall kan NLD velge hvem som skal bli landets neste president. Suu Kyi vant selv i sin valgkrets og kan dermed ta plass i nasjonal-forsamlingen. Men grunnloven sier at hun ikke kan bli president.

Grunnloven sikrer også militæret 25 prosent av plassene i nasjonal-forsamlingen. Det betyr at de kan si nei til endringer i grunnloven.

Min Aung Hlaing er sjef for hæren. Både ham og president Thein Sein har gratulert Suu Kyi med seieren. De har lovet å sørge for at makten blir ført over til hennes parti på en fredelig måte.

LES MER HER: Nå er hun valgt inn