Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Svarer ved å vise militær makt

Sør-Korea får støtte av USA etter angrepet fra Nord-Korea. De to landene skal vise hva de kan bruke av makt. To vanlige folk er funnet døde etter angrepet.

– USAs støtte til Sør-Korea vil aldri endres, sier USAs president Barack Obama. Det skjedde etter angrepet mot en øy i Sør-Korea i Gulehavet tirsdag. De to landene vil nå svare på angrepet med å holde nye militær-øvelser.

USA sender et stort krigs-skip til området.Det er drevet av atom-kraft. Skipet har med seg 75 krigsfly og et mannskap på 6000, skriver nettavisa vg.no.

Onsdag ble to vanlig folk funnet drept på øya. Det melder TV-stasjonen YTN, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Tidligere er det kjent at to sørkoreanske soldater ble drept i angrepet. 17 soldater og tre vanlige folk ble skadd.

Barack Obama deltok tirsdag på et møte i Det hvite hus. Der fikk han informasjon om Nord-Koreas angrep på øya Yeonpyeong tidligere på dagen. Under møtet sa presidenten at USAs støtter Sør-Korea uansett.

Obama snakket med Sør-Koreas president Lee Myung-bak på telefonen. Da forsikret Barack Obama at USA sto «skulder ved skulder» med Sør-Korea. De to ble også enige om å ha en felles militær-øvelse. Det skal skje i løpet av de neste dagene.
USA og Sør-Korea skal også samarbeide om reaksjoner mot Nord-Korea etter angrepet. Det opplyser det amerikanske forsvars-departementet.

Barack Obama har latt seg intervjue av den amerikanske TV-kanalen ABC News. Der sier han at verden nå må legge press på Nord-Korea. Han ber spesielt Kina om å fortelle Nord-Korea at det finnes internasjonale regler som landet må følge.

Soldater fra verdens-organisasjonen FN overvåker våpenhvilen mellom Nord-Korea og Sør-Korea. De har nå bedt om samtaler med det nordkoreanske militære. Samtalene skal sikre at situasjonen ikke skal bli verre enn den allerede er.
– Vi ber Nord-Korea om å stanse disse angrepene som ikke har noen grunn. De må følge våpenhvilen, sier general Walter Sharp. Han er leder for FN-kommandoen.
USA har i dag 28.500 soldater i Sør-Korea.

LES MER HER: Frykter full krig

Våpenhvilen mellom Sør-Kora og Nord-Korea ble klar i 1953. Tirsdagens angrep er det kraftigste siden da. Krigen mellom landene ble aldri avsluttet med en fredsavtale. Derfor er de to koreanske statene fortsatt i krig med hverandre.
Det sørkoreanske militæret mener at Nord-Korea skjøt rundt hundre granater mot Yeonpyeong tirsdag. To sørkoreanske soldater ble drept i angrepet. 17 soldater og tre vanlige folk ble skadd. Sør-Korea skjøt tilbake.

Nord-Korea sier at det var Sør-Korea som først begynte å skyte. Sør-Korea hadde en militær-øvelse i området da angrepet skjedde. Men de nekter for å ha skutt mot Nord-Korea.
Angrepet kommer bare noen dager etter at et nytt atomanlegg ble avslørt i Nord-Korea.
Den sørkoreanske presidenten advarer Nord-Korea mot å angripe på ny.
– Angrep på vanlige folk kan ikke tilgis, sier han.
Nord-Korea varsler at landet ville svare «nådeløst» på angrep fra sør.